Малци генијалци – Европски шампиони

0
155

Малци генијалци полазници истоимене школе, забележили су грандиозан успех у Рекену на Европском првенству у менталној математици.

Синоћ су у Београд стигли окићени са чак пет медаља!

Учесници из Србије већ други пут учествују на овом шампионату. Такмичари школе „Малац генијалац“ вредно су се припремали и освојили сва три прва места у млађој категорији и злато и бронзу у старијој категорији.

Пет од укупно девет медаља малишани су завредели и поред јаке конкуренције из бројних европских земаља, попут Немачке, Француске, Холандије, Пољске, Русије, Бугарске, Мађарске, Швајцарске и др. У екипном пласману тим из Србије је доминирао и остварио најбољи резултат.

Такмичарске дисциплине су се састојале у брзом рачунању, без коришћења икаквих помагала попут папира, дигитрона и оловке. За тријумф је било потребно „напамет“ што брже израчунати задатке тешке чак и врсним математичарима, као што је на пример: квадратни корен шестоцифреног броја, кубни корен деветоцифреног броја или одговорити на питање који је дан у недељи био 15.03.1983. године.

Деца из школица Малац Генијалац из Земуна, Бановог Брда и Вождовца:

Млађа категорија :

Златна медаља – Андријана Драшковић

Сребрна медаља – Александар Алавања

Бронзана медаља – Ана Стаменковић

Старија категорија :

Златна медаља – Михаило Митић

Бронзана медаља – Ема Миленковић

Само такмичење већ годинама уназад организује господин Др Герт Миттринг, вишеструки свјетски шампион у менталном рачунању. Он је оборио  свјетски рекорд, тако што је израчунао: 89247-и корјен броја од 1000000 цифара.

Но, врједне малишане ове године, и то за свега двије недеље, 16.јуна, чека  још једно важно такмичење – Олимпијада у менталној аритметици, а домаћин је управо Србија.

Велики интелектуални мегдан одржаће се у  конгресној сали Сава центра, а организатори очекују преко 1200 учесника  из 15-ак земаља.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име