Манастир Студеница: Мајка свих светиња

0
288

Сматра се да је манастир Студеница убједљиво најљепши од свих српских манастира. Из тог разлога, он је и понио назив Мајка свих светиња.

Студеницу је у 12. вијеку подигао велики жупан Стефан Немања и посветио је Успењу Пресвете Богородице. Осликан је послије Немањине смрти, 1208. или 1209. године, старањем Светог Саве.

Код фресака које се налазе у Студеници занимљиво је то што су потписане на словенском језику, а не на грчком.

Национална орјентација види се и по сликама из српске историје- портретима синова Стефана Немање: Вукана, Стефана и Саве. На позадини појединих фресака уочавају се златни листићи и златом исписани натписи.

У најранијем слоју фресака једна група њих насликана је на златној подлози, покривеној златним листићима, преко којих је цртежом подражаван мозаик. Друга група фресака насликана је на плавој подлози с натписима који су исписани бијелом бојом или златом.

У вријеме када су Турци дошли на ове просторе, манастир је претрпио огромне штете. Турци су, најприје, претопили оковну конструкцију Студенице, и од ње начинили муницију. Након великог аустријско-турског рата у 17. вијеку, манастир је опљачкан послије повлачења аустријске војске.

За вријеме Првог српског устанка, Турци су спалили манастир. Један монах је, бјежећи из спаљене Студенице, понио са собом мошти Светог Симеона. Монах се склонио у манастир Враћевшницу, одакле су мошти пренијете у манастир Каленић и на крају 1839. године, коначно враћене у Студеницу.

Сем што је Студеница двапут била паљена, претрпјела је и једну нестручну обнову, када су сликари преко старих фресака нанијели малтер и наликали нове фреске. Тек 1951. године (100 година касније), приликом рестаурације, овај слој је скинут и тада је откривен ктиторски натпис Светог Саве.

Манастир је био и породична гробница Немањића. У наосу, са десне стране, налази се гробница са моштима Стефана Немање. Испод олтара, с десне стране, налази се кивот са моштима Стефана Првовенчаног, а с лијеве су мошти Свете Анастасије, жене Стефана Немање.

Манастир Студеница је од 1986. године под заштитом УНЕСКА.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име