Марко Качаревић: Наступи у Републици Српској су увијек посебни

1
928

Србски православни појци су акапело састав који се бави очувањем српске традиционалне музике. У свом репертоару његују пјесме, првенствено духовног, али и националног, етно и староградског карактера.

Идејни творац и иницијатор овог појачког састава Марко Качаревић каже да су Србски православни појци настали крајем 2011. године, када су четири другара, колеге са Теолошког факултета ријешили да уљепшају црквена богослужења.

„Како је време пролазило идеја је расла, спектар песама се ширио и број чланова се повећавао. Наш репертоар је разноврстан, ми певамо духовну, националну и етно музику“, каже Качаревић.

Он додаје да се увијек труде да изводе оне пјесме које људи воле да чују, па су на њиховом репертоару често Тропар Свете Тројице, Пећка кандила, Касаба, Суза Косова, Војвода Степа, Вила са Кошара и друге.

Качаревић истиче да то што они раде није успјех комерцијалне музике, коју сви воле да слушају, већ заборављени дио српске традиционалне музике, те каже да се радују што учествују у обнови духовне и националне свести.

Поред бројних наступа у земљи, региону и Европи, Качаревић наступе у Републици Српској издваја као посебне.

„Народ је проживео озбиљну голготу у деценијама иза нас. Посебан је то набој емоција, људи су чвршће у вери и око националне идеје се окупљају и јавно причају, што нажалост код нас у Србији се то све заобилази“, истиче Качаревић.

Он истиче да су емоције у њиховим наступима јако битне, те да је енергија коју размјењују са публиком искрена и због тога су им наступи посебни.

„Нико није равнодушан и свако ко дође зна зашто је тог момента у дворани. Народ преко Дрине је дружељубив, домаћински настројен, а то је оно што краси наш народ. Данас у Требињу и на Палама имамо јако добре пријатеље и надамо се да ћемо се чешће посећивати“, каже Качаревић.

Качаревић додаје да ће појци наставити са трудом за очување правих вриједности, јер, како се каже: „На млађима свијет остаје“.

„Тако се и ми трудимо да очувамо праве вредности у овом времену, да нашим вршњацима као и осталима дамо алтернативу над кичом и шундом. Љубав изнад свега и надамо се да ћемо што више људи приволети српској традиционалној музици“, истиче Качаревић.

На њиховом репертоару су, како смо раније навели, често и пјесме о Косову и Метохији, а сви знамо колико је овај дио територије Републике Србије важан у историји српског народа.

Качаревић каже да је Космет вјечна рана српског народа и да пјесме које они пјевају говоре о земљи која је богата љубави и натопљена крвљу мученика.

„Све песме су нам драге, само што су песме Космета више емотивније и за нас и за публику, јер то је наш извор и доказ нашег постојања“, каже Качаревић.

Додаје да ових дана приводе крају радну годину и започињу припреме за нову, тачније, за њихов пети концерт у Београду, који ће се одржати у Коларчевој Задужбини 12. јануара 2019. године.

Међу неоствареним жељама су им направити велики концерт у Бања Луци и снимити први ЦД.

Аутор: Миљан Рашевић

1 коментар

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име