Машине РАОП-а се сијеку и одвозе шлеперима

0
799

Имовина бившег предузећа „Енергоинвест Расклопна опрема“ (РАОП) из Источног Сарајева, коју су прије неколико година купили руски инвеститори и формирали ново предузеће “Електроинжењеринг”, потпуно је девастирана, зидови хала су порушени само да би се из њих крановима извукле масивне машине које су исјечене и отуђене.

Радници предузећа су поднијели приједлог за отварање стечаја, али управа, на чијем челу је зет бившег министра финансија РС Зорана Тегелтије, покушава на све начине то спријечити и институције РС под притиском, напрасно, повлаче захтјеве за блокаде рачуна, открива портал CAPITAL.

Према информацијама овог портала опрема овог предузећа у Источном Сарајеву, која се процјењује на око 20 милиона КМ, организовано се крчми и шлеперима извози из хала, а о свему су бројним пријавама обавијештени Министарство унутрашњих послова РС и тужилаштво.

То, ипак, није спријечило Пореску управу и Инвестиционо-развојну банку РС да недавно, изненада, повуку налог о блокади рачуна због милионских обавеза несолвентног „Електроинжењеринга“ .

„Електроинжењерингу“ чији је директор Милан Кесеровић, зет бившег министра финансија Зорана Тегелтије, су државне институције блокирале рачуне, али су они по налогу Министарства финансија РС деблокирани и поново им је одобрен репрограм обавеза, иако ни претходни споразум о репрограму нису поштовали.

Милан Кесеровић је био запослен и у предузећу „Никола Тесла“ које је Влада основала, а које је недуго затим пропало. Гаранцију коју је дала за кредит тог предузећа Српска још плаћа.

Циљ успјелог притиска на институције да деблокирају рачуне је спријечити отварање стечајног поступка и губитак права управљања фирмом.

Окружни привредни суд у Бањалуци је почетком јуна донио рјешење о отварању предстечајног поступка у овом предузећу и за привременог стечајног управника именовао Радомира Предојевића.

Извјештај који је управник доставио суду открива да је на дјелу потпуно пустошење предузећа из којег се машине и опрема немилице износе, сјеку и пребацују на непознату локацију.

Управа игнорише судску забрану располања имовином

Како би спријечио даље отуђење имовине суд је 1. јула донио рјешење о одређивању мјере обезбјеђења којом се наређује општа забрана располагања имовином стечајном дужнику „Електроинжењеринг“, а сва овлаштења у вези са управљањем и располагањем имовином фирме прелазе у потпуности на привременог стечајног управника.

У образложењу рјешења суда, којим је предузећу забрањено да располаже имовином, наведено је да је привремени управник 25. јуна суду предао извјештај о економском стању стечајног дужника у којем наводи да се предузеће не налази на адреси из судског регистра, да дужи низ година не ради и не остварује приходе, да су му рачуни блокирани 1.300 дана због дуга од 1,97 милиона КМ.

За управу одлука суда не значи ништа, чак су и физички спријечили привременог управника да уђе у круг предузећа.

У рјешењу суда потврђује се да је стечајни управник у пословне просторије успио ући тек уз асистенцију полиције.

Приликом обиласка имовине предузећа у производним халама затекао је трећа лица која су грађевинским машинама одвајала дијелове пословних зграда, опрему и инфраструктуру предузећа.

Управник је написао и да је предузеће презадужено, платежно неспособно те предложио отварање стечајног поступка.

„У поднеску који је код суда запримљен 27. јуна привремени стечајни управник наводи да је у више наврата покушао да се непосредно увјери у каквом је стању имовина стечајног дужника, која се налази у Источном Сарајеву, а коју чини више пословних зграда и грађевинско земљиште уз тај комплекс“, наводи се у документу и додаје да је приликом обиласка управник утврдио да се имовина системски девастира и отуђује.

У извјештају је навео и да је у пословним халама стечајног дужника откривена већ припремљена опрема и постројење за отуђење.

„Грађевински објекат се и даље девастира на начин да се скида и сијече метална конструкција, кровни носачи, стубови… Материјали се сијеку и сортирају на хрпе жељеза, алуминија, бакра и тако сортирани се припремају за транспорт односно отуђење“, наведено је у извјештају.

„Електроинжењеринг“: Нема услова за стечај

Извјештај привременог стечајног управника требао је послужити суду да утврди основ за отварање стечаја.

Но, управа „Електроинжењеринга“ се не предаје, јер им стечај никако не одговара.

Шаљу обавјештење суду да је њихов рачун, након 1.300 дана и милионских неизмирених обавеза према држави и добављачима, одједном деблокиран, тако да „не постоје разлози за отварање стечаја“.

Рачуне „Електроинжењеринга“ блокирали су Пореска управа РС због дуга од преко милион КМ и Инвестиционо – развојна банка (ИРБ) РС због дуга од око 600.000 КМ, али су, према нашим сазнањима, они напрасно одблокирани.

„Стечајни дужник у поднеску од 28. јуна оспорава наводе привременог стечајног управника те истиче да у поступању стечајног дужника нема незаконитих радњи и да је деблокирао рачун и исплатио највећи број повјерилаца.  Што се тиче радњи које су везане за располагање имовином, оне се одвијају на основу уговора о продаји покретних ствари од 10. јануара 2019. године и анекса уговора од 4. марта “, навели су из овог предузећа у допису суду.

Кесеровић убјеђује суд да се ради о стварима које су дотрајале и неупотребљиве за предузеће као и да су одлуку о начину располагања имовином донијели власници из Русије.

Управа фирме сматра да нису испуњени услови да се нареди општа забрана располагања имовином те да је циљ привременог стечајног управника да дође до незаконитог отварања стечајног поступка, као и да не постоји разлог за отварање стечаја.

Уговора о продаји машина нема

У рјешењу суда наведено је да стечајни дужник тврди да се опрема продаје на основу уговора, али да тај уговор није достављен у спис.

„Стечајном дужнику је забрањено да располаже имовином без сагласности привременог стечајног управника и та забрана се односи и на располагање по наведеном уговору“,  додаје се у рјешењу.

Стечајни управник Радомир Предојевић није детаљније желио да говори о овом поступку. Само је кратко за CAPITAL рекао да је рјешењем суда именован за привременог стечајног управника са задатком да се утврде услови за отварање стечајног поступка.

„С обзиром на то да је поступак у току никакве информације вам не могу дати“, казао је он.

Распродата имовина под хипотеком

Један од предлагача стечаја за CAPITAL је рекао да имају ненамирена потраживања и да су због тога поднијели приједлог за стечај. Он је, такође, потврдио да се уништава и отуђује имовина „Електроинжењеринга“ која је под хипотеком.

„ИРБ је покренуо извршење на имовини предузећа ради наплате својих потраживања, али је када је покренут предстечајни поступак, прије неколико дана повукао блокаду. Исто је урадила и Пореска управа РС“, рекао је он.

Додао је и да је поднесено неколико кривичних пријава због отуђивања имовине као и да предузеће не ради од почетка 2016. године.

Влада РС је продају имовине РАОП-а руским партнерима најављивала као велику инвестицију која ће допринијети запошљавању радника.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име