Мастиловић: Идеја о Југославији постојала и прије Првог свјетског рата

0
209

Идеја о стварању Југославије, у којој је активно учествовала српска интелектуална елита, појавила се на простору БиХ и прије Првог свјетског рата, мада је тада била прилично нејасна и магловита, нагласио је вечерас декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић.

Обраћајући се учесницима Треће конференције Српске православне омладине под називом “Само слога Србина спасава”, која је ове године посвећена обиљежавању 100 година од завршетка Првог свјетског рата, Мастиловић је истакао да је идеја о уједињењу Јужних Словена била присутна у уским круговима интелектуалне елите, јер тада није ни постојао велики број интелектуалаца међу српским народом.

Он је рекао да је до оживљавања те идеје дошло током Првог свјетског рата, када је српска интелектуална елита у БиХ масовно страдала – неки су били хапшени, а неки страдали у логорима.

“Суђено им је на велеиздајничким процесима, какав је био `Бањалучки велеиздајнички процес`, тако да највећи број њих није ни имао прилику да се бави политичким радом током рата“, навео је Мастиловић, говорећи о теми “Срби у БиХ и стварање Југославије”.

Он је навео да су међу ријетким Србима у БиХ који су заступали идеју југословенства, а који су имали срећу да избјегну хапшење од Аустро-угарске власти, најистакнутији били Данило Димовић и Војислав Шола, док су од српских интелектуалаца у емиграцији видну улогу имали Никола Стојановић и Душан Васиљевић.

Као занимљиву чињеницу, Мастиловић истиче да Стојановић и Васиљевић током Првог свјетског рата у емиграцији потпуно мијењају своје идеолошке погледе и од оних који заступају српску националну идеју постају протагонисти југословенске националне идеје, тако да су њих двојица постали непријатељи Пашића и српске Владе, што ће се касније одразити и на Женевској конференцији 1918. године.

Њима се у том смислу прикључио и Перо Слијепчевић, док је једини Србин у југословенском одбору, који није подржао југословенску причу, насупрот српске Владе и ономе што је заступао Никола Пашић, био Милан Сршкић” истакао је Мастиловић.

Он је указао да су се у процесу југословенског уједињења српски интелектуалци и политичари из БиХ у политичком смислу везали за Народно вијеће у Загребу, а не за Београд.

“И поред тога што су 42, од укупно 54 Среска одбора Народног вијећа у БиХ прогласила директно уједињење са Србијом, Народна влада у Сарајеву то није урадила све до уједињења 1. децембра 1918. године, што ће оставити бројне последице и рецидиве у каснијем периоду“, закључио је Мастиловић.

Професор са Православног богословског факултета “Свети Василије Острошки” у Фочи Владислав Топаловић одржао је предавање о теми “Утицај библијских превода у очувању националног идентитета Срба”, за које је рекао да су обликовали националну културу западно-европских хришћана, међу које се убрајају и Срби.

“Чини ми се да се у српској култури у посљедње вријеме веома мало води рачуна о библијском насљеђу и утицају Библије на формирање књижевности и културе, али и о потенцијалу Библије да на такав начин буде прихваћена у српској култури и књижевности“, рекао је Топаловић.

Он је напоменуо да су најстарији рукописни споменици српске књижевности – библије, а прве штампане књиге у Српској традицију библије и света писма.

“У 19. вијеку ми смо били водећи народ на Балкану када је у питању превођење на народни језик захваљујући Ђури Даничићу и Вуку Караџићу. Свештеник из Невесиња, Србин Мићо Лјубибратић је крајем 19. вијека превео Куран и то је био први превод Курана на српски језик“, навео је Топаловић.

Он је истакао да су Срби један од ријетких европских народа који нема преведену цијелу библију, већ да је још увијек у употреби Даничићев превод са латинског језика, а не са оригиналног јеврејског текста, након чега није било озбиљнијег покушаја да се преведе Стари завјет.

Иницијатива постоји, али само унутар Цркве, а Библија је дјело културе и превазилази границе Цркве. То мора бити предузето од шире академске јавности. Превод Библије је формирао српски књижевни језик, исто као што је формирао енглески и бројне језике других земаља“, поручио је Топаловић.

Након вечерашњих предавања, уприличен је концерт духовне музике Српског пјевачког друштва “Слога”, чиме је и завршена овогодишња Конференције Српске православне омладине.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име