Михајловић: Ауто-пут ће додатно зближити Србију и Српску

0
58

Потпредсједник Владе Србије Зорана Михајловић истакла је да је будући ауто-пут који ће повезивати Србију и БиХ најбољи примјер да је инфраструктура много више од бетона и асфалта, те да ће се на тај начин додатно зближити Србија и Република Српска.

“Тиме градимо и повјерење и боље односе између Срба и Бошњака, чиме постављамо темељ за бољу сарадњу и бољу будућност читавог региона”, додала је она. 

Михајловићева је нагласила да је у Србији све спремно за почетак градње прве дионице ауто-пута Београд-Сарајево, односно од Сремске Раче до Кузмина. 

“Турска компанија `Ташјапи` увелико гради свој камп и договор је да радови почну током љета, и то на мосту преко Саве у Сремској Рачи”, рекла је за “Глас Српске” Михајловићева, која је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије. 

Михајловићева је изразила наду да ће током јесени предсједници Србије Александар Вучић и Турске Реџеп Тајип Ердоган и предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик бити у прилици да посјете радове. 

Према њеним ријечима, овај ауто-пут један је од неколико чију изградњу Србија почиње у овој години и важан је пројекат за регионално повезивање. 

Она је навела да ће дионица од Кузмина до Сремске Раче, дужине око 17 километара, бити дио будућег ауто-путног правца према Бијељини. 

“Почетак дионице биће на ауто-путу Београд-Загреб, којим ће бити повезана са петљом код места Кузмин, а даље траса наставља до Сремске Раче, гдје је планиран међудржавни мост на Сави, који ће бити веза са Републиком Српском /БиХ/”, рекла је она. 

Она је навела да ће дионица Сремска Рача-Кузмин бити једна од двије дионице ауто-пута Београд-Сарајево која ће се градити, уз дионицу Пожега-Котроман, дужине 60 километара, чиме ће се направити “такозвани кружни ауто-пут Београд-Сарајево”. 

“Вредност уговора са компанијом `Ташјапи` за дионицу Кузмин-Сремска Рача износи 225 милиона евра и укључује и израду планске и пројектне документације, изградњу трасе ауто-пута и новог моста преко Саве. Очекујемо да изградња буде завршена у року који је предвиђен уговором, односно за највише четири године”, рекла је она. 

Михајловићева је нагласила да су тренутни односи Србије и Републике Српске вјероватно најбољи до сада те да вјерује да томе доприносе не само специјални односи и повезаност српског народа са обје стране Дрине, већ и заједничке иницијативе да се сачува колективно памћење и идентитет српског народа, као и конкретни пројекти које ће допринијети бржем развоју и бољем животу грађана. 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име