Михајловић: Изградња аутопута Београд – Сарајево креће крајем 2019.

1
702
Фото: Танјуг

Потпредсједница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић потписала је данас Оквирни споразум између Владе Србије и турске компаније “Ташјапи” о сарадњи у области инфраструктурних пројеката, што обухвата и изградњу аутопута Београд-Сарајево.

Михајловић је, након потписивања споразума са предсједником компаније “Ташјапи” Емрулахом Туранлијем, изјавила да је данашњи дан корак даље ка изградњи великог инфраструктурног пројекта који је важан не само за Србију и Босну и Херцеговину, већ и за читав регион.

– Данас смо потписали оквирни споразум између Владе Србије и турске компаније из којег ће у најкраћем року произаћи три уговора за три важна инфраструктурна пројекта чија је укупна цијена само са српске стране милијарду и 50 милиона евра – рекла је Михајловић.

Први пројекат је рехабилитација пута Нови Пазар-Тутин, чија је процјењена вриједност 20 милиона евра, а деоница је дуга 22,5 км, навела је потпредсједница Владе, додајући да се очекује да градња почне за шест мјесеци.

Сљедећи уговор чије се потписивање очекује односи се на двије руте које се тичу изградње аутопута Београд-Сарајево, а које иду кроз територију Републике Србије, рекла је Михајловић.

Како је прецизирала, прва рута је од Пожеге до Котромана, чија је вриједност процјењена на 830 милиона евра, а друга је између Кузмина и Сремске Раче, процјењење вриједности 210 милиона евра и дужине 17,5 километара.

Министар трговинем туризма и телекомуникација Расим Љајић је изјавио да је без икакве сумње ово важан дан и догађај за односе Србије и Турске, али и важан догађај са становнишва економске трилатерале између Србије, БиХ и Турске.

– Овај механизам трилатерале добија овим споразмом пуни смисао, јер нико није вјеровао у идеју изградње ауто-пута када је први пут лансирана – казао је Љајић.

Министарка Михајловић се, пре потписивања споразума, састала са министром комуникација и промета Босне и Херцеговине Исмиром Јуском.

Потписивању Оквирног споразума је присуствовао потпредсједник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, министар комуникација и транспорта БиХ Исмир Јуско, амбасадор Турске у Србији Танжу Билгич, амбасадор БиХ у Србији Лазар Миркић, градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац и замјеник предсједника Општине Тутин Аднан Шеховић, као и представници компаније “Ташјапи”.

1 коментар

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име