Мина има у још 129 општина БиХ

1
197
Фото: Дејан Божић /РАС Србија

Мине и касетна муниција се, према процјенама, налазе у још 129 општина у БиХ гдје је 1.018 километара квадратних мински сумњиве површине или 2,1 посто, саопштено је из Центра за уклањање мина.

Центар за уклањање мина упозорава да заостале мине и неексплодирана убојна средства (НУС) директно утичу на безбједност становника и социоекономски развој земље.

Kроз операције систематског извиђања, како се наводи, дефинисано је 8.525 сумњивих микролокација на којима је, према процјенама, заостало око 79.000 мина.

У посљератном периоду од мина и НУС-а страдало је 1.758 особа, од којих 614 смртно, а приликом деминирања у БиХ страдао је 121 деминер, од којих 51 смртно.

У 2018. години у БиХ је регистрована су три минска инцидента, у којима је једноа особа смртно страдала, једна је теже повријеђена, а двије особе су лакша повријеђене.

У саопштењу поводом предстојећег Међународног дана борбе против мина – 4. априла, из Центра за уклањање мина апелују на грађане да буду опрезни и да уколико примијете мину одмах о томе обавијесте полицију или Цивилну заштиту, да је не покушавају сами уклонити, као и да поштују знакове који упозоравају на мине.

Савјет министара у техничком мандату усвојио је Стратегију противминског дјеловања БиХ 2018-2025. године ради омогућавања развоја ефикасног и дјелотворног програма противминског дјеловања с фокусом на смањивање и потпуно елиминисање опасности од мина за становништво у БиХ.

У саопштењу се додаје да се тренутно у БиХ спроводи пројекат “Општа процјена мински сумњивих подручја у БиХ”, с циљем пружања нових информација о преосталим мински сумњивим површинама у БиХ, коју спроводи Центар за уклањање мина у сарадњи са невладином организацијом Норвешка народна помоћ и Оружаним снагама БиХ, а уз финансијску подршку ЕУ.

 

1 коментар

  1. Savjet ministara pravi strategiju a šta je sa deminerskim zakonom vodimo se ko uredživači parkova nemamo beneficirani staž, to njima ne odgovara. Plaćaju deminere ko čistače parkova sramota za taj Savjet ministara…

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име