Мјере Министарства здравља дају резултате

0
290

Република Српска и Федерација БиХ се, према броју обољелих од карцинома грлића материце, налазе на 13. мјесту у Европи, а по умирању далеко ниже, што их у односу на сусједне земље сврстава у бољи положај, истакнуто је у Фочи на стручном предавању којим се обиљежава Европска недјеља превенције рака грлића материце.

На овакве показатеље највише су утицале мјере Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, које све више дају резултате када је ријеч о превенцији ове врсте карцинома и подизању свијести о репродуктивном здрављу жена.

“Ово су први кораци које предузимамо да бисмо подигли свијест широј друштвеној заједници о превенцији и лијечењу рака грлића материце, али и свим надлежним институцијама да се у наредном периоду уведе на овим просторима препоручени тип вакцине против ХПВ вируса, односно да родитељи који желе могу добровољно вакцинисати своју дјецу, док је у неким развијеним земљама то обавезан тип вакцине”, рекао је директор Института за јавно здравство Републике Српске Миодраг Марјановић.

Професор Медицинског факултета у Фочи Биљана Мијовић истакла је да је вакцинација, као превентивна мјера, у Српској још у повоју.

“Налазимо се у групи земаља које су у припреми и које желе сагледати све могућности вакцинације, резултате, затим ко би је спроводио и остало што је неопходно”, рекла је Мијовићева.

Предавачи су апеловали да жене поведу рачуна о свом репродуктивном здрављу, јер се рак грлића материце убраја у најпревентабилнију малигну локализацију и скоро сваки случај се може спријечити.

“Најбољи начин да се, за сада, спријечи рак грлића материце јесу редовни гинеколошки прегледи, а када је ријеч о општини Фоча, од укупног броја узетих папа-брисева три одсто је патолошки, што није забрињавајуће у односу на регион, али је поражавајуће да од 6.500 жена у Фочи, 1.000 долази не редовне прегледе, 5.000 не”, рекао је директор Дома здравља у Фочи Мирослав Ристановић.

Синоћње предавање у Фочи “Стоп раку грлића материце” организовали су Институт за јавно здравство Републике Српске, Медицински факултет Фоча и овдашњи Дом здравља.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име