Морбиле и у Источном Сарајеву – Оболио двадесетшестогодишњак из Источне Илиџе

3
2185

У посљедњих седам дана у Републици Српској су евидентирана два случаја обољелих од морбила, која међусобно нису повезана.

Према подацима Института за заштиту здравља РС један од обољелих је 26-годишњи мушкарац из Источне Илиџе, који се бави угоститељством, а који није вакцинисан ниједном дозом МРП вакцине.

Друго је једногодишње дијете из Власенице, а које је у претходном периоду боравило у Србији.

Од почетка епидемије у Србији од октобра прошле године, а гдје је забиљежено око 3.000 обољелих и седам смртних случајева, није било обољелих у РС, све до посљедњих седам дана.

“Ако будемо имали два или више везаних епидемиолошких случајева, пријавићемо епидемију. У наредном периоду ћемо пратити ситуацију”, казала је докторица Љубица Јандрић начелник службе за епидемиологију Института за заштиту здравља РС.

Љекари из овог Института су упозорили да је проценат 95 одсто вакцинисаних становника солидан или задовољавајући за колективни имунитет, усљед којих не би требало доћи до епидемије. Упозоравају да је, нажалост, у посљедњих шест, седам година евидентан пад вакцинације у РС, те појачано дјеловање “антивакциналног лобија”.

Јања Бојанић, помоћник директора за медицинске послове Института истакла је да је у РС у 2017. години обухват вацинисања дјеце је био 84 одсто у првој дози вакцине, а у ревакцинацији 86 одсто, док је у 2016. то било 74 одсто код прве вакцине, те код ревакцинације 84 одсто.

Она је апеловала на родитеље чија дјеца улазе у период вакцинације да их одведу на вакцинацију јер је то једино исправно што могу учинити.

Миодраг Марјановић, директор Института за заштиту здравља РС сматра да антивакцинална кампања грађане доводи у незгодну ситуцију, односно до повећања броја обољелих и смртности.

“Често апелујемо на родитеље, али поред изјава антивакциналног лобија, сав наш труд се побија. Случајеви у Србији су алармантни и морамо озбиљније кренути са вакцинацијом и морамо имати најмање 95 одсто обухват дјеце вакцинама”, рекао је Марјановић.

Говорећи о забиљеженим случајевима грипе стручњаци су навели да  епидемиолошка ситуација у РС није алармантна, а да је у протеклој седмици је драстичан пад пријављених са симптомима грипе и није било смртних случајева.

3 коментара

 1. Ko ће да одговара за штетне последице вакцина?
  Дијете од самога рођења вакцинисано против хепатитиса 2 пута, и мјесеца не пролази жутица.
  А као “дар” од вакцине дијете има несносне грчеве, од којих је искочио брух на пупку, по 3-4 сата свакодневно плаче продорним плачем, од кога му се почну трести и руке, и ноге и глава…, а оно ради чега је тровано вакцином, не да је заштитило дијете, него га и заразило жутицом, и плус све друге муке које сада преживљава?

  Ко гарантује квалитет вакцина, ко одговара за некавалитет, и за штетна дејства?

 2. Само нека поменута господа објасне чему потреба да се дијете вакцинише против болести, коју ако болује једном, добије вјечити имунитет?
  Опште познато је штетно дјество ММР вакцине, а и сами доктори што признају, да једногодишње диејте кад се отрује поменутом вакцином, има најмање последице 15-20 дана у виду температуре 39-40, а многи повезују и добијање аутизма од овог отрова.

  Рубеола се болује 7 дана, а опоравак од ММР ваквине бива 15-20 дана, и још огроман ризик од вјечног инвалидидиета.

  И даље нека господа доктори објасне зашто се дијете на рођењу трује вакцином за хепатитис Б који се искључиво може пренијети полним контактом? А вакцина дијете чува само 12 година од евентуалног вируса?! А колико су штетне вакцине за хепатитис, то је посебна прича.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име