Мрда: Све спремно за почетак другог полугодишта

0
271

Технички недостаци које су имале основне школе у Сарајевско-романијској, Старохерцеговачкој и Доњоподрињској регији отклоњени су током зимског распуста и све је спремно за почетак другог полугодишта, изјавила је Срни предсједник Актива директора основних школа у овим регијама Данијела Мрда.

Мрда је нагласила да ће настава у свих 20 школа све три регије почети без потешкоћа, па и на Хан Пијеску гдје су путеви до школе и свих села из којих дјеца долазе проходни послије великих сњежних падавина.

Она је објаснила да је на Хан Пијеску било мало проблема због ванредне ситуација, али да би, ако не буде нових падавина, настава у другом полугодишту требало да почне редовно.

Мрда је истакла да је у свим школама обезбијеђено гријање и да нема кварова на инсталацијама.

Мрда, која је и директор Основне школе “Свети Сава” у Источном Новом Сарајеву, нагласила да је постоји одређен напредак и када је ријеч о интензивирању и пружању подршке родитељима дјеце са потешкоћама у развоју.

Према њеним ријечима, у оквиру Основне школе “Свети Сава” урађена је сензорна соба која служи за унапређење сензорне интеграције ученика са потешкоћама у развоју, унапређења психомоторних вјештина и олакшавања дефектолошких третмана.

Мрда је додала да је побољшана и ситуација набавком логопедског апарата који је ова школа поклонила Удружењу лица са посебним потребама на Сокоцу.

“Подршка и логопедски третман биће у пуном капацитету омогућен дјеци са подручја Сокоца, Хан Пијеска и те регије. Стално се ради на интензивирању сарадње са родитељима. Инклузивна настава добија форму у правом смислу, односно изједначавању и прилагођавањау наставног плана и програма дјеци код којих се осјети потреба за тим”, нагласила је Мрда.

Она је истакла да се у Основној школи “Свети Сава” од прошле године изводи настава кинеског језика и да постоји пет група.

Кинески језик уче ученици свих разреда, чак и првачићи који врло брзо стичу знања, вјерујући да ће то интересовање бити још веће.

Наставу изводе студенти са катедре за синологију Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Мрда очекује да би крајем фебруара требало да стигну професори из Кине, уколико буду у редуз технички услови, потребна документација и позивно писмо које школе шаљу.

“Мислим да ћемо убрзо и то реализовати и они ће стићи у школе у којима је исказано интересовање. Надам се да ће примјер наше школе слиједити и други, јер сигурно да ће постојати потреба за учењем кинеског језика у наредном периоду”, каже Мрда.

Свим ученицима, родитељима, наставном особљу и стручним службама школа, Мрда је пожељела успјешан почетак другог полугодишта које у Републици Српској почиње сутра.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име