Мрква чисти организам и ублажава стрес

0
100

Познато је да мрква има бројна љековита својства, али и уља мркве су подједнако добра за здравље. Постоје три врсте уља мркве зависно од дијела биљке и начина њеног искориштавања: уље коријена, етерично уље од сјемена и базно уље од сјемена мркве.

Уља мркве посједују многобројна љековита својства која организму пружају вишеструке здравствене добробити. Већ и мала количина тих драгоцјених уља имаће дуготрајне повољне учинке на ваш изглед и здравље. Попут биљке од које потиче, њена уља су богата витаминима А, Ц и Е те бета-каротеном. Витамини А и Е у сарадњи с бета-каротеном кључни су за благотворна својства ових уља која подстичу циркулацију и дјелују хидратизујуће на суву кожу, тјеме и косу.

Етерично уље сјемена мркве

Зависно од тегобе, етерично уље може служити за спољашњу и унутрашњу употребу. Будући да је врло јако, прије употребе разриједите га у неком базном уљу попут хладно пресованог маслиновог. За оралну употребу је довољно накапати двије капи етеричног уља у чајну кашичицу базног уља. За спољашњу употребу додајте неколико капи свом уобичајеном средству за његу коже тијела и лица.

Дјелује стимулативно

Ово уље поспјешује циркулацију и метаболичке функције и стимулише излучивање ензима и хормона. Ђелује и на мождане и нервне функције побољшавајући концентрацију и активност.

Чисти организам

Уље сјемена мркве чисти крвне судове, ткива и унутрашње органе попут јетре и бубрега. Уклања токсичне састојке попут мокраћне киселине из крви, ткива и зглобова, чиме увелико помаже при лијечењу артритиса и гихта.

Ублажава стрес и тјескобу

Захваљујући својој изузетно благој и умирујућој ароми често се користи у ароматерапији и веома је учинковито против стреса и тјескобе. Због ревитализирајућег и освјежавајућег дјеловања, уље сјемена мркве помаже у уклањању осјећаја хроничног умора и опште слабости.

Унапређује здравље косе

Ово уље вишеструко је корисно и за косу. Стимулише њен раст, чини је мекшом, глатком и сјајнијом, подстиче циркулацију у тјемену, учвршћује коријен косе и штити је од штетних утицаја из околине, попут Сунчевог зрачења и прљавштине. Укапајте пет-шест капи етеричног уља у регенератор за његу косе који стављате након шампона.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име