Мушки хор Педагошког факултета из Копра одржао концерт у Палама

0
201

У организацији Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, студентске организације и Хора Филозофског факултета синоћ је у Палама одржан музички концерт на којем су се као гости паљанској публици представили и чланови мушког хора са Педагошког факултета Универзитета Приморска из Копра.

Посјетиоци концерта, одржаног у амфитеатру Економског факултета, имали су прилику да уживају у више композиција којим су се гости из Копра представили, попут штајерске народне здравице, Словенец сем, Побратимије, Мојо срчно кри шкропите и других дјела на словеначком језику.

Улога домаћина концерта припала је мјешовитом хору Филозофског факултета, гдје диригент Јелена Чамур у изјави за Катеру каже да је већи дио концерта био посвећен гостима из Словеније, те да је Хор Филозофског факултета извео неколико дјела.

Чамур каже да је до сарадње дошло на основу препоруке појединих људи из Пала, на основу чега је диригент мушког хора доц. др Барбара Копачин одлучила да концерт организује баш у овом граду Републике Српске.

Она истиче да јој је велико задовољство што је дошло до реализације овакве идеје и да то додатно говори да се добра прича увијек далеко чује, мислећи на успјешност постојања и трајања хора Филозофског факултета, који је основан 2011. године у Палама.

Свој наступ на овом концерту хор Филозофског факултета започео је литургијским појањем „Аксион ести“, у преводу „достојно јест“, а извели су и Тропар Светом Јовану Крститељу – напјев из Пећи.

Неизоставни дио њиховог синоћног наступа било је и извођење народних пјесама „Сву ноћ ми билбил препева“, „Јечам жњела“ и „Оро се вије“.

Диригент мушког хора Педагошког факултета Универзитета Приморска из Копра, иначе основаног 2016. године, професор доктор Барбара Копачин, у изјави за Катеру каже да на Пале нису допутовали у пуном саставу.

Како је рекла, остали су ускраћени за присуство неколико тенора, који на путовање до Пала нису кренули због болести.

Она каже да се њихов хор представио кроз три дијела композицијама попут тамошњих народних здравица, народних словеначких и љубавних пјесама.

Паљанска публика поред набројаних дјела из врха текста, од словеначког хора могла је још да чује дјела Ложе Лесковара, Радована Гобеца, Храбослава Воларича, Виктора Михелича и многих других познатих словеначких композитора и аутора.

Аутор: Миљан Рашевић

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име