На данашњи дан, 3. август

0
171

1492. – Кристофор Колумбо кренуо је из шпанске луке Палос на неизвјесно путовање Атлантским океаном у намјери да пронађе поморски пут за Индију, а открио је Америку. Полазећи од сазнања да је Земља округла, Колумбо је сматрао да до Индије, Јапана и Кине може стићи и ако се иде на запад, вјерујући да је тај пут краћи. Послије нешто више од мјесец дана пловидбе, Колумбо је угледао копно. Биле су то обале Америке.

1830. – Турски султан Мехмед II је, послије вишемјесечних преговора, хатишерифом признао аутономију Србије, чиме су успостављени основи српске независне управе. Повластице Србији разрађене су у 20 тачака, укључујући признање њене потпуне унутрашње аутономије и потврђивање титуле кнеза Милошу Обреновићу, с насљедним правом династије Обреновић.

1862. – У импровизованој болиници у Алабами, САД, професор доктор Џозеф Листер први пут је примјенио антисепсу, методу за спречавање инфекције отворених рана. Дошао је том приликом до закључка да у ваздуху постоје клице које загађују рану. Премазивањем рана карбоналном киселином и употребом чистог завоја Листер уводи поступак убијања клица, назван антисепса.

1884. – Завршен је жељезнички мост у Београду на ријеци Сави, захваљујући чему је идућег мјесеца пуштена у саобраћај пруга Земун-Београд. Мост је разаран у оба свјетска рата и потом оба пута обнављан.

1903. – На Жабљаку је рођен Душан Баранин, књижевник и публициста. Писао је романе и романсиране биографије о догађајима и личностима из српске историје 19. вијека. Писао је о Проти Матеји Ненадовићу, Мехмед паши Соколовићу, Карађорђу, хајдук Вељку Петровићу… Умро је у Београду 1978. године.

1904. – На брду Волујица изнад Бара прорадила је прва радио-телеграфска станица на Балкану, која је служила као веза Црне Горе с Италијом. У Првом свјетском рату станицу је паљбом из топова разорила аустроугарска морнарица.

1949. – Кошаркашки савез Америке и Национална кошаркашка лига спојили су се формирајући НБА лигу (National Basketball Association).

1975. – У Београд је допутовао предсједник САД Џералд Форд у дводневну званичну посјету Југославији, истакавши том приликом да политика несврставања Југославије активно доприноси већем разумјевању међу народима.

1992. – У Јованици код Горњег Милановца откривено је богато арехолошко налазиште из раног палеолита. Нађени предмети припадају тзв. ашелској култури у периоду између 700.000 и 160.000 година прије нове ере. Налазиште је открила екипа Института за истраживања словенске цивилизациује у Београду с професором Радивојем Пешићем на челу.

1994. – Дан послије захтјева владе Србије руководству Републике Српске да прихвати мировни план Контакт групе за БиХ, Скупштина РС одлучила је да коначну одлуку о томе донесе народ на референдуму 27. и 28. августа, а сутрадан је Југославија завела санкције Србима у Босни и блокаду на Дрини.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име