На данашњи дан рођен је Гаврило Принцип

0
668

На данашњи дан 1894. године рођен је Гаврило Принцип, припадник “Младе Босне” који је извршио атентат на Франца Фердинанда. Атентат је послужио као повод за напад Аустроугарске на Србију чиме је започео Први свјетски рат.

Гаврило Принцип је рођен 25. 7. 1894. године у мјесту Обљај код Босанског Грахова. Био је једно од деветеро дјеце, од којих је шестеро умрло у детињству, Петра и Марије Принцип.

У Сарајеву је похађао Трговачку школу, а потом гимназију. Био је члан једне од омладинских организација која је била у саставу покрета “Млада Босна” чији је циљ било окончање анексије над Босном и Херцеговином и уједињење свих Јужних словена. Организација је окупљала младе Србе, Хрвате и Муслимане.

Принцип се у историју уписао након “Сарајевског атентата”, 1914. године када је извршио атентат на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда.

По првобитном плану атентата, извршилаца је било шест. Од тих шест четири није урадило ништа приликом првог проласка царске колоне приликом које је Недељко Чабриновић бомбом промашио аутомобил у коме се налазио Фердинанд, али је лакше ранио пуковника Ериха фон Мериција и грофа Боз-Валдека.

Приликом повратка колоне Гаврило Принцип је успjешно извршио атентат. На суђењу је установљено да атентатори нису имали намjеру да убију Софију Хотек. Оружје које је Принцип користио био је белгијски М 1910 полуаутоматски пиштољ који је наводно припадницима Младе Босне уручио сам Драгутин Димитријевић Апис.

Иако са овим инцидентом нису биле повезане званичне власти Краљевине Србије већ одређени људи на високим положајима (припадници организације „Уједињење или смрт” или „Црна рука” Аустроугарске власти су искористиле новонасталу ситуацију да упуте ултиматум Србији.

Српске власти су одговориле позитивно на све тачке ултиматума, осим на једну у којој се тражило упућивање аустроугарских истражних органа унутар територија Краљевине Србије. Ово су власти Аустроугарске искористиле да објаве Србији рат, који је убрзо ескалирао у Први свјетски рат.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име