На данашњи дан рођен Никола Тесла, човјек који је промијенио свијет

0
123

На данашњи дан, 10. јула 1856. године рођен је српски научник и проналазач Никола Тесла, један од највећих умова у историји.

Рођен је као син свештеника Српске цркве у Смиљану, на територији данашње Хрватске. Његови родитељи Милутин и Георгина осим њега имали су сина Данета и ћерке Ангелину и Милку, старије од Николе и Марицу најмлађе дијете у породици Тесла.

Његовим изумима у много чему постављен је правац научно-техничког развоја у 20. вијеку.

Тесла је студирао електротехнику, али је никада није завршио. Насупрот свим великим ауторитетима његовог времена инсистирао је на коришћењу наизменичне струје умјесто једносмијерне. Пронашао је обртно магнетно поље, индукциони мотор, генератор и трансформатор, феномен електромагнетне резонанце и патентирао је низ изума на којима се заснива савремена електроника и електротехника уопште.

Без његових изума савремена цивилизација имала би потпуно другачији изглед. Пионир је и радио технике, бежичне телеграфије, радара. Патентирао је око 700 проналазака. Након што је прекинуо студије у Грацу, извјесно вријеме провео је у Будимпешти и Паризу, затим одлази у САД, где остаје до краја живота. 

Поводом стогодишњице његовог рођења, 1956. јединица за мјерење високог напона добила је Теслино име, којим је названа и јединица јачине магнетног поља.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име