На данашњи дан умро Јосип Броз Тито

0
268

Прије 39 година, 4. маја 1980. умро је Јосип Броз Тито – неприкосновени лидер Југославије, прослављени ратни командант и један од оснивача и лидер Покрета несврстаних.

Рођен је у Кумровцу, у Загорју, у хрватско-словенској породици у мају 1892. Његов дан рођења 25. мај обиљежаван је као Дан младости.

Радио је и школовао се 1936. и 1937. у Коминтерни у Москви. Било је то вријеме најоштријих чистки унутар совјетске номенклатуре и комунистичке интернационале, када је ликвидиран знатан број и југославенских комунистичких првака.

Као вођа КПЈ, предводио је у Другом свјетском рату партизански покрет (Народноослободилачка војска), а из рата је изашао као легендарни вођа.

На челу Југославије налазио се пуних 35 година.

Био је један од оснивача Покрета несврстаних, што је у тадашњим међународним околностима имало велики значај. Његова улога у том покрету, у познијој фази, посебно је упамћена по досљедном настојању да се несврстани задрже по страни од утицаја појединих проблоковски опредијељених чланица.

У унутрашњој политици, стицајем разних околности, вјероватно и дубоке старости, оставио је устројство које се на крају показало као неодрживо за функционисање СФРЈ – Устав из 1974. Специфичан систем консензуса представника република и покрајина показао се као нерјешив проблем када се СКЈ распао.

Сахрани Јосипа Броза Тита у Београду присуствовало је више од 200 високих личности из цијелог свијета, што је несумњиво израз његове посебне историјске улоге и изузетног угледа који је уживао.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име