На грчком острву нико прије 90. не умире

0
209
Фото: Илустрација

“Магична” исхрана становника Икарије, која им је обезбиједила статус најдуговјечнијих људи на свијету пробудила је интересовање и свјетских медија за Грчку.

У новом документарцу Бизнис Инсајдера приказује се начин живота становника Икарије који, како кажу, “управљају временом, а не вријеме њима”.

Свјеже поврће које сами узгајају, козје млијеко, маслиново уље и недостатак стреса који прожима остатак планете само су неке од тајни њихове дуговјечности.

Док и сама помисао на то да ћете доживјети дубоку старост дјелује немогуће у данашње вријеме, на малом грчком острву у Егејском мору можете видјети необично младолике деведесетогодишњаке.

У прилог томе иду и статистике, па је тако проценат обољелих од рака нижи од 20 одсто, болести срца су рјеђе за око 50 одсто, а деметних готово да нема.

Веома важан фактор су дуге и редовне шетње које су омиљене чак и међу најстаријом популацијом, али и праве традиционалне грчке вечери током којих нико не сједи.

Занимљиво је да Икаријанци свакодневно пију биљни чај два пута дневно, али и 150 врста поврћа које узгајају на острву због чега имају скоро 10 пута виши ниво антиоксиданата.

И, наравно, као шлаг на торти ту је и тај мирис мора и природни амбијент који само потпомаже оваквом начину живота.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име