На Палама обиљежен Свјетски дан броја π

0
676

ЈУ Средњошолски центар „Пале“ први пут је обиљежио Свјетски дан броја Пи, 14. 3. 2018. године.

Иначе, овај датум се обиљежава широм свијета у славу броја Пи, а од ове године редовно ће се обиљежавати и у нашој школи. Испоставило се да математика може да окупи и заинтересује велики број ученика и да није важно ко је бољи математичар – важно је посједовати вољу, мотивацију, позитиван дух и жељу за знањем. На занимљивим паноима у холу школе могле су се видјети и прочитати многобројне чињенице и информације о поменутом броју.

Број  је константа, често се користи у математици и у физици, бесконачно непериодичан број који се дефинише као однос обима и пречника круга. Број Пи познат је и као Архимедова константа. На Свјетски дан броја слави се и Ајнштајнов рођендан. Бројне  занимљивости у вези са овим бројем вриједни ученици ЈУ Средњошколског центра „Пале“ истакли су на маштовит и креативан начин те су овог дана сви могли да виде и науче нешто ново.

Овим поводом окупљено је преко 100 ученика који су учествовали у квизу са питањима из области математике која су била прилагођена свим ученицима и распоређена у четири категорије за ученике од првог до четвртог разреда. Симболичне награде у виду слаткиша додатно су подстакле ученике да овај квиз не схвате као класичну провјеру знања већ као игру кроз коју може нешто и да се научи.

У склопу програма одржано је и такмичење у набрајању децимала броја Пи. Такмичење је привукло  40 учесника. С обрзиром на то да је ово први пут да се ученици сусрећу са таквом врстом такмичења, може се рећи да је заинтересованост  била прилично велика, а резултати ученика су за сваку похвалу. Највише децимала броја  (147) набројала је ученица трећег разреда Милица Голијан. Друго мјесто је освојила Сара Глуховић, такође, ученица трећег разреда која је набројала 139 децимала. Треће мјесто припало је Светиславу Ћосовићу који се сјетио 101 децимале броја Пи. Најуспјешнији ученици су награђени. Награде, као и слаткише и материјал за израду паноа, обезбиједила је огранизација World Vision.

Реализација једне овакве замисли захтјевала је доста напора и труда. Организацију и рализацију прославе Сјетског дана броја Пи у Средњошколском центру “Пале” покренуле су професорице Мирјана Радовић и Јелена Арнаут, које истичу да не жале за утрошеним временом и да ништа не би постигле без подршке управе школе и колегиница из актива. Такође, истакле су да ништа није тешко када се ради оно што се воли те да се надају да ће овакве активности у нашој школи постати традиција.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име