На Палама приказан документарни филм Сњежана Лаловића “Пофалићи”

0
471

У Културном центру на Палама синоћ је премијерно приказан документарни филм “Пофалићи” сценаристе и режисера Сњежана Лаловића који говори о догађајима од 16. маја 1992. године када је нападнуто српско становништво у сарајевском насељу Пофалићи.

Лаловић је рекао новинарима да је филм урађен на основу свједочења људи који су преживјели те нападе и да је циљ да ово остварење буде свједочанство о злочину над Србима у Пофалићима.

“Многи људи могу да свједоче о томе шта се дешавало 16. маја 1992. године у Сарајеву, али се о томе највише говори на парастосима. Људи говоре о томе како је напад изведен, шта се догађало прије напада, о спаљивању кућа и убијању Срба, о томе како су изгубили најближе”, рекао је Лаловић.

Према његовим ријечима, млади људи мало о томе гледају и слушају, јер они одрастају уз интернет и занимљиве су им неке друге ствари, а не историја која би требало да нас учи како ћемо се понашати у будућности.

Лаловић каже да је филм направљен веома тешко, са минималним средствима, додајући да је задатак институција Републике Српске да финансирају, не само овај, него и многе друге пројекте, како би они угледали свјетло дана

Документарни филм “Пофалићи”, који траје 40 минута, преведен је на руски језик, а ове године ће бити један од представника Републике Српске на фестивалу “Златни витез” у Русији.

Филм ће бити приказан 8. маја на Хан Пијеску, а 30. маја у Београду.

Рађен је у продукцији Удружења филмских радника “Византија” Пале, сниматељи су били Војислав Стјепановић и Зоран Куљанин, а монтажу је урадио Мирослав Остојић.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име