На помолу реорганизација министарстава у Влади Српске

0
411

Нова влада Републике Српске могла би да има другачији распоред ресора, сазнаје Српскаинфо.

Наиме, актуелна премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић неколико пута је најављивала могућност реорганизације Владе, а како тврде наши извори, могуће је да се та идеја реализује до краја мандата актуелног сазива Владе и да њихови насљедници освану у новом руху.

– Нови сазив Народне скупштине Републике Српске може на приједлог још увијек актуелне Владе да по хитном поступку изгласа нови закон о министарствима и онда би нова влада практично могла да има другачији распоред ресора. Постоји већ неколико шема за изглед будуће Владе, која би требало да боље одговара потребама друштва. Ствар је само политичке воље да се то изгласа – каже наш саговорник близак Влади РС.

Једна од варијанти за реорганизацију Владе, како сазнајемо, подразумијева могућност претварања Министарства за избеглице у секретаријат или одељење или раздвајање ресора рада и борачко-инвалидске заштите. Извјесно је и да би приједлог био да се Министарство трговине припоји Министарству економских односа и регионалне сарадње, а да високо образовање буде издвојено из Министарства просвјете и припојено ресору науке и технологије.

Актуелна премијерка РС је неколико пута изјављивала да би се спајањем одређених ресора постигла функционалнија структура.

– Желимо да ставимо акценат на рад, запошљавање и привреду, и то ће у реорганизованој Влади бити примарно – рекла је Цвијановићева.

Нови-стари посланици у Народној скупштини РС за сада су обазриви док из Владе не стигне коначан приједлог могуће реорганизације Владе. Ипак, неки од њих износе своја виђења њеног изгледа.

– Идеја да се Министарство за избјеглице претвори у секретаријат има смисла. Можда је потребно у Министарству породице, омладине и спорта одредити сектор који се тиче демографске политике или можда дефинисати неко министарство које би било у том правцу усмјерено – каже посланик СНСД Игор Жунић.

Козметичка промјена

Посланик СДС Давор Шешић не искључује потребу да се Влада РС озбиљно реформише, али сматра да то не треба радити по хитној процедури.

– Ако то буде тако, онда је то чиста козметика и не ради се о озбиљној измјени која је потребна. Имали смо четири године и никада у НС РС није дошао такав приједлог из Владе. Зато мислим да би у тој форми то било само политичко задовољавање појединих политичких фактора – каже Шешић.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име