На Сокоцу представљен пројекат “Подршка женама жртвама насиља у породици”

0
347

На Сокоцу је данас представљен пројекат “Подршка женама жртвама насиља у породици” и договорено формирање координационог тијела за израду протокола општине Соколац о сарадњи и поступању надлежних субјеката заштите у случајевима насиља над женама у породици.

Пројекат је представило удружење жена “Мост” из Вишеграда, а састанку су присуствовали и представници локалне управе, Полицијске станице Соколац, Јавних установа из области здравства и социјалне заштите и соколачког Удружења жена “Гласинке”.

Пројекат реализује Удружење “Мост”, а директор пројекта Боса Милетић, рекла је Срни да је он развијен на основу претходног радног искуства Удружења у овој области.

Према њеним ријечима, он је у потпуности заснован на начелима и стандардима међународног документа за Републику Српску, Конвенције Савјета Европе о спречавању и сузбијању насиља над женама у породици и другим документима, јавним политикама и програмима Владе Српске и општине Соколац.

“Проблем насиља над женама у породици је изузетно сложен, вишедимензионалан и захтијева мултисекторски приступ, те је неопходно да све надлежне институције буду укључене у процес планирања мјера и активности усмјерених ка спречавању и сузбијању овог облика насиља у Српској”, рекла је Милетићева.

Милетићева је нагласила да је након представљања пројекта договорено да ће на наредном заједничком састанку бити формирано координационо тијело за израду Протокола општине Соколац о сарадњи и поступању надлежних субјеката заштите у случајевима насиља над женама и у породици.

Ово тијело је потребно усагласити у свим општинама Републике Српске на приједлог Гендер центра Владе Републике Српске и Министарства породице, омладине и спорта.

Координационо тијело се састоји од руководилаца свих субјеката заштите и поступања, а његовим радом предсједава представник општине.

Циљ овог пројекта је смањење насиља над женама, као најчешћем облику родно заснованог насиља у Српској, успостављање и јачање мултисекторалног одговора на насиље над женама и у породици на локаном нивоу, те успостављање координираног модела заштите и подршке за жртве насиља.

Програм се проводи у општинама Вишеград, Ново Горажде, Рудо и Соколац, уз финансијску подршку Канадске амбасаде /ЦФЛИ програм/.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име