На шта обратити пажњу приликом куповине стана/куће

0
1197

Поред обавезног провјеравања папира – да је стан укњижен, да има валидну правну документацију, овјерен купопродајни уговор у суду, плаћене све рачуне итд, веома је важно провјерити и од ког материјала је направљена зграда, какав је положај стана или каква је звучна изолација.

Неколико универзалних правила

Некретнине које су ушле у ужи избор за куповину обиђите неколико пута у различито доба дана, да бисте сагледали неке важне факторе за живот и провођење времена у стану/кући:

1) свјетлост у различито доба дана

2) могућност провјетравања

3) бука

Уколико посједујете ауто, могућности за паркирање су веома важно питање у већини градова, који су “зонирани”.

Било да купујете стан или кућу, добро је попричати са неким расположеним станаром/комшијом, свашта корисно се може сазнати од старосједилаца.

Замолите пријатеља/познаника архитекту или некога ко има искуства са адаптацијама, да погледа некретнину за коју се одлучите, јер вам стручно лице може скренути пажњу на неке проблеме којих нисте свјесни (нпр. застарјелост инсталација, ограничења у планирању новог распореда у стану…), а који би касније могли да доведу до непредвиђених трошкова.

Уколико вам је мјесечни буџет “тијесан” и волите да строго држите своје фиксне трошкове под контролом – распитајте се о висини рачуна за режије, висини пореза и сл. Такође, провјерите са власником да ли постоје неке уговорне обавезе са оператером кабловске телевизије, телекомуникација или интернета, чија је важност на снази, јер уколико не желите те услуге, морате се договорити са власником да то регулише, јер ви без њега то нећете моћи.

Уколико имате кућног љубимца ког изводите у шетњу, прошетајте потенцијалним рутама, обратите пажњу на забрањене зоне и на специјално ограђене зоне за псе, којих има све више. Важни су и близина радњи са храном за животиње и ветеринара, у хитним случајевима.

Ако је у питању новоградња

Највећи проблем са великим бројем новоградњи је уштеда на изолационим материјалима и опреми станова, па би било добро да са стручним лицем провјерите првенствено да ли је стан адекватно термоизолован, а онда и неке “ситнице”, које вам касније могу значајно умањити животни комфор – звучна изолација у таваници (уколико стан изнад није још увек усељен, пробајте да замолите некога да у њему мало гласније прича и жустро прошета – они који чују комшије знаће о чему говоримо), дебљина зида између вашег и сусједног стана (уколико су сусједи бучни или насилни, ово може бити велики проблем).

Код новоградњи се дешавају различита одступања од пројекта и урбанистичког плана, па се може десити (нарочито у приградским насељима) да је зграда непрописно близу суседној, па обратите пажњу на то да ли вам неко може завиривати у тањир, а да је притом у свом стану.

Међутим, има и добрих новоградњи и то ћете по цијени квадрата и опремљености зграде/стамбеног комплекса убрзо схватити. Поред неких предности које се односе на безбједност и одржавање зграде (24 сата портир, служба одржавања), савремени кондоминиуми су често грађени уз примјену принципа енергетске ефикасности (коришћење соларне/термалне енергије, боља термоизолација, коришћење “сиве” воде итд.), што може значајно утицати на смањење фиксних месечних трошкова.

Ако је у питању стара градња

Код куповине стана у старој градњи најважније је што приближније процијенити висину улагања до стања у ком желите некретнину. За то вам свакако треба помоћ стручњака, али имајте на уму да на процјењену вриједност улагања морате додати 20 – 40%, због непредвиђених трошкова и промјена одлука у току радова (чест је, рецимо, случај да желимо да замијенимо паркет и урачунамо само цијену материјала и рада, а када се стари паркет скине, у старијим становима се најчешће испостави да је и подлога – цементна кошуљица – пропала и не може да прими нови паркет, па се стара мора обити, уклонити и излити нова, што представља значајан нови трошак и продужење радова).

Инсталације – њихову снагу, тип и стање – је јако важно испитати. Многи стари станови и куће имају монофазну струју, која не може да поднесе оптерећење које праве савремени кућни апарати и машине, па је потребно све електричне инсталације замијенити. Такође, старе водоводне и канализационе цеви могу бити труле, па их је добро замијенити.

Оно што је, такође крупно питање, то је тип гријања. Грејање на струју и каљеве пећи не носе топлотни комфор карактеристичан за централно парно грејање, породице са малом дјецом и старије особе би требало да их избегавају. Често се у старим зградама станари одлучују на замјену инсталација и увођење централног грејања, па се и та инвестиција у догледно вријеме може очекивати.

Ако купујете стан за живот породице

Породицама са дјецом или паровима који планирају децу, важно је да обрате пажњу на руте за шетњу и близине зелених површина, као и просторе у којима се групе дјеце могу безбједно играти. Такође, обратите пажњу на јавно освјетљење, уколико имате дјецу, веома је важно да је крај добро освијетљен.

Важна су и близина вртића и школа, и евентуално спортских,  дјечјих и културних центара са добром понудом активности за дјецу, да не би постала истинита шала да је “вожња пола родитељства”.

У самој згради је важно да постоји лифт, уколико сте изнад другог спрата, због дјечјих колица и осталог “пртљага”, који родитељи свакодневно носе.

Ако купујете “дјевојачки” или “момачки” стан

Ако сте у зрелим годинама или уколико сте осјетљиви на буку и лаког сна – провјерите:

– ко живи у стану изнад (мала дјеца праве буку, и ако нисте у стању да је толеришете, боље је да не будете ту, него да очекујете да дјеца мирно седе код своје куће)

– саобраћај у улици (наши стари аутобуси умију да праве велику буку)

– да ли постоје неки привредни/индустријски објекти или занатски погони у близини

– да ли постоје ноћни клубови у близини (понекад се тешко виде са улице)

– некоме можда смета граја из школског дворишта/вртића, провјерите има ли их у комшилуку

Старијим особама може сметати недовољан топлотни комфор, и зато би требало да траже стан са централним гријањем.

Ако купујете кућу

Код куповине куће је важно да стручно лице провјери кров (ако ништа на њему није рађено више од 30 година, вјероватно вас у догледно вријеме чекају веће инвестиције) – обратите пажњу да ли постоји мирис мемле, и трагови прокишњавања који нису замаскирани. Пробајте да дођете до пројекта односно архитектонских цртежа куће, на којима су убиљежене позиције инсталација и конструктивних елемената – то ће вам бити од великог значаја при експлоатацији и одржавању куће, и евентуалним радовима.

Пробајте да сазнате да ли у крају постоји проблем подземних вода, а од претходног власника колико су старе водоводне, канализационе и електричне инсталације.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име