Начелница једне од најмањих општина у БиХ штеди и на возачу

0
4796

То што је одвојила високу политику од онога што спроводи у својој локалној заједници било је довољно да резултати начелнице Језера Снежане Ружичић постану видљиви након прве године њеног мандата.

Са нешто више од 1.400 становника Језеро је међу најмањим локалним заједницама у Босни и Херцеговини смјештена на тромеђи општина Јајце, Шипова и Мркоњић Град у западном дијелу БиХ, формирана након Дејтонског споразума 1995. године од некадашње јајачке мјесне заједнице Језеро. Успије ли Ружичић у својим намјерама да искористити периодне љепоте ове мале општине, попут ријеке Пливе и љековитог језера Ђол, мало Језеро би могло постати мала Швајцарска.

„Још увијек нас оптерећује велика незапосленост. Око 70 одсто наших људи је на бироу за запошљавање, али мој тим и ја чинимо све да привучемо инвеститоре који би отворили нова радна мјеста“, каже начелница Ружичић у интервју за агенцију Патриа. „Вјерујем у нашу општину, вјерујем да ћемо за неколико година доживјети економски препород“.

Од почетка мандата бави се искључиво егзистенцијалним проблемима суграђана.

Ако желите задржати људе онда се морате посветити њиховим конкретним проблемима, а не стварима који се њих не тичу. Када сам дошла на чело Језера, људи су љекара у локалној амбуланти имали два дана у седмици. То је сулудо. Не можете ви бирати када ће вам дијете добити температуру. Тражила сам да амбуланта ради сваки дан и Фонд здравља РС сада плаћа љекара за цијелу седмицу“, каже Ружичић.

„Исто је и са превозом ученика. Дјеца морају имати редован превоз до школе. Неки начелници општина можда не размишљају о овим проблемима, али у Језеру сам морала кренути од тих ствари“.

Сви се слажу да локалној заједници од само почетка највише помаже то што Ружичић општински новац троши рационално и паметно. Како би смањила беспотребну потрошњу јавног прорачуна, на службена путовања често иде сама, без службеног возача. Укинула је и неке друге бенефите, који, каже, не утичу на квалитет њеног посла али су оптерећивали буџет.

„У РС има пет начелница и у ФБиХ једна. Са сигурношћу знам да су све успјешне у послу. То показује да женска рука ипак може боље управљати неким системима“, каже Ружичић кроз смијех.

У свијету је тренд развоја малих локалних заједница, еколошки узгојена храна на мањим плантажама све је више на цијени, а увиђа се и то да живот у мањим срединама, које имају квалитетну инфраструктуру може бити много занимљиви од живота у великим натрпаним градовима. И то је један од потенцијала за којег се Ружичић нада да ће успјети комерцијализовати. Примјерице, каже, Пливу и језеро Ђол годишње посјети хиљаде туриста из цијелог свијета. Важно је тај број удвостручити, али и едуцирати локално становништво по највећим туристичким стандардима.

„Покушавам људима објаснити да је важно да воле нашу општину и оно што имамо. Локални патриотизам је важан. Ако се сви укључимо да своју заједницу учинимо удобним мјестом за живот, тако ће нам и бити“, каже Ружичић, додајући да је суграђани све више разумију и да јој је то велика подршка.језеро

Језеро је мала заједница која не може тако брзо сама покренути своје изузетне природне потенцијале. Због тога локална управа сада чини све како би уз помоћ домаћих и међународних пројеката отворила нова радна мјеста. Само једна велика компанија која би отворила двије или три стотине радних мјеста поплавила би незапосленост у овој општини, али и удвостручила буџет Општине. Опђтинска администрација на челу са Ружичић чини све како би се то десило што прије. Примјерице, ове године Језеро је први пут добило Програм помоћи у обављању приправничког стажа у Општини за три млада човјека чије ће плате финансирати Федерално министарство расељених особа и избјеглица, а што би на концу требали резултирати бољом услугом локалне администрације.

ИФАД је финансирао 240.000 КМ вриједан пут до језера Ђол, која ће унаприједити туризам и пољопривреду у овом дијелу општине.

У преговорима су и за неке друге пројекте. У Језеру чекају средства бугарске амбасаде од којих ће бити изграђена дјечија игралишта. Ружичић шансу види и у сарадњи са сусједним општинама и заједничком аплицирању на међународне пројекте.

Промотивно-туристички дани Језеро 2017. ове године били су изузетни.

Станично одјељење полиције недавно је трансформирано у Полицијску станицу Језеро, како би се сигурност у општини повећала максимално.

„Грађани морају имати комплетну услугу да би се осјећали комотно“, каже Ружичић.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име