Начелник општине Источни Стари Град одржао састанак са амбасадорицом Швајцарске у БиХ

1
949

Амбасадорица Швајцарске у Босни и Херцеговини Андреа Раубер Сахер данас је посјетила општину Источни Стари Град и том приликом је одржан састанак са начелником општине Бојом Гашановићем, на којем је начелник информисао амбасадорицу о самој општини, карактеристикама, становништву, њеном раду и будућим плановима везаним за развој општине.

На састанку је било ријечи о правцима привредног развоја општине, међу којима је најдоминантнија грана туризам, и пројектима везаним за туристичке потенцијале на олимпијској планини Требевић.

Начелник Гашановић је истакао како је један од најзначајнијих тренутака у развоју туристичких потенцијала Требевића било финансирање деминирања на територији планине и овом приликом се захвалио амбасади Швајцарске у Босни и Херцеговини која је омогућила средства.

„У нашем даљем развоју би нам много значило када бисмо могли да нађемо нове партнере који би помогли развој еколошке заштите и да комуналну инфраструктуру подигемо на виши ниво јер смо дали приједлог да планина Требевић буде заштићено природно подручје“, објаснио је начелник Гашановић.

Амбасадорица Раубер Сахер је рекла да општина Источни Стари Град има заиста велики капитал у природи и како је потребно да се том ресурсу посвети пажња.

„Швајцарска у БиХ ради на три кључне ствари локална самоуправа и развој локалне самоуправе, економија и запошљавање и здравство кроз које се покреће локална заједница, а амбасада би подржала пројекте у које би биле укључена дјеца којој би се кроз прогрме и активности повећала свијест о потреби заштите животне средине”, објаснила је Раубер Сахер.

Посједовање планске документације као што су Стратегија развоја општине Источни Стари Град 2017-2020. ,Стратегија руралног развоја општине Источни Стари Град 2017-2020. и Регулациони план уз квалитетну инфраструктуру су основ за реализацију нових пројеката на Требевићу, али и на другим дијеловима општине Источни Стари Град“ , додао је Гашановић.

На састанку је закључено како је могућа сарадња кроз одређене пројекте и програме кроз које би се могле организовати обуке за дјецу школског узраста,али гдје би се укључиле и друге категорије становништва.

1 коментар

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име