Најбизарнији експерименти које су научници спроводили на себи

0
364
Фото: Thinkstock / ilustracija

Због спорог напретка медицине и недостатка “волонтера”, научници и истраживачи су у прошлости били присиљени да експериментишу на себи. Неки од експеримената су били изузетно опасни, а понекад и смртоносни…

Рандолф Ловлис II

Амерички хирург истраживао је дејство висинског лета на тијело током Другог свјетског рата. Већ тада је развио маску с кисеоником за падобранце, а посматрао је како људи губе свијест након скакања из авиона на висини од 12.000 метара.

Ипак, вјеровао је да су слабићи, па је исту ствар урадио и сам и тек онда препоручио ношење маске.

https://www.youtube.com/watch?v=zwVnNq9UymM

Макс Јозеф фон Петенкофер

Медицински истраживач из 19. вијека веровао је да сама бактерија није довољна да проузрокује колеру – болест која доводи до тешке дијареје.

Зато је попио коктел бактерија колере, који је направио од течне столице преминулог пацијента. Оболио је у року од 24 сата, али се болест испољила у блажем облику. Није му било жао јер је то радио с циљем да “подигне свијест о хигијенским стандардима у друштву”.

Ј.Б.С. Холдејн

Британски генетичар био је познат по својој “уврнутости”, па је тако пио сону киселину да види како дјелује на мишиће. Војска га је запослила ради лијечења декомпресијске болести након роњења.

Умjесто праћења искусних ронилаца, Холдејн се сам упустио у експеримент у посебној комори коју је изградио, а завршио је с тешким повредама кичмене мождине и пробушеним бубним опнама. Слично су радили његов отац и сестра, а породични мото им је вјероватно био да без патње и жртвовања нема великог успјеха.

Џон Хантер

Славни британски љекар из 18. века лечио је и Лорда Бајрона, Бенџамина Френклина и краља Џорџа III. Тада су полне болести биле енигма, а он је вјеровао да су гонореја и сифилис два облика исте болести.

Да би то доказао, убризгао је директно у свој пенис гној човека зараженог гонорејом. Убрзо су се развили симптоми гонореје, али и сифилиса, чиме је наизглед доказао своју тврдњу. Оно што није знао јесте да је пацијент од којег је сакупио узорак имао и сифилис без симптома…

Хенри Хед

Британски неуролог истраживао је опоравак нерава након оштећења, а неки од његових експеримената укључивали су сјечење сопствене руке и повређивање нерава како би годинама након тога пратио колико је потребно да се врати осећај у руци.

Све то је радио јер није био задовољан извештајима пацијената с истим стањем, с обзиром на то да нису познавали медицински жаргон. Други експеримент је био потапање пениса наизменично у врућу и ледену воду.

Санторио (Санторио Сантории)

Италијански научник Санторио из 16. вијека провео је дословно 30 година мјерећи се на ваги како би проучио рад људског метаболизма.

Саградио је огромну вагу на којој је проводио већину дана и у детаљно биљежио колико је попио течности и појео хране, а биљежио је и количину своје велике и мале нужде. Његове студије утрле су пут разумевању метаболизма, а Санторио је и први човек који је редовно мјерио своју столицу.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име