Најчешће грешке у вожњи аутомобила!

0
702
Фото: CarTrek

Сви волимо замишљати да нам нема равних кад је вожња у питању, али иако можда возимо сасвим у реду, чињеница је да многи од нас приликом управљања возилом праве бар неке од грешака, а данас ћемо споменути оне најчешће грешке. Једном давно, неко мудар је изјавио “вожња није право, него привилегија”, но жалосно је да данас на цестама можемо видјети возаче који посједују возачку дозволу без обзира на то што су код сваког сједања за управљач, пријетња себи и осталим учесницима у сaобраћају. Но, иако се таквима у свакодневним ситуацијама често присјетимо ближе и даљње родбине, можда је боље да кренемо од себе, јер будимо реални, нико од нас није савршен и без грешке кад сједи за управљачем свог возила. Ово је дванаест ствари које многи од нас свјесно или несвјесно радимо неисправно приликом вожње.

Држање волана

Не уче нас без разлога у аутошколи да волан треба држати у положају “9 и 3″, ако волан гледамо као аналогни сат, али довољно је да погледате било коју особу која вас вози и примјетићете да се тога придржавају само ријетки. Вожња једном руком као да смо управо испали из хип-хоп спота, држање волана превисоко или прениско, па чак и вожња без руку, да, сигурни смо да ћете се наћи у барем једном од набројаних начина вожње. Имајте на уму да је било који од њих опасан и да вам знатно продужава вријеме реакције у опасним ситуацијама.

Лоше подешени ретровизори

Као и код држања мјењача, ретровизори су ствар коју обавезно морате провјерити кад сједате у аутомобил, а поготово ако нисте једини који користи то возило. Огледала морају бити правилно подешена како би максимално смањили могућност да вам се возила која наилазе иза вас не нађу у мртвом углу и да их не видите приликом скретања или престројавања у другу траку. Правило подешавања бочних огледала је да у њима видите одприлике 1/4 вашег аутомобила.

Употреба дугих свјетла приликом магле

Није тешко закључити да дуга свијетла у магли само још додатно погоршавају ситуацију. То се догађа због тога што се свијетлост рефлектује од молекула воде у ваздуху и приликом тога нам додатно смањује видљивост. У таквим ситуацијама користите кратка свјетла, свјетла за маглу и прилагодите брзину условима на цести.

Кочење у кривини

У класична најчешће грешаке неискусних возача спада и кочење у самој кривини, јер се приликом тога тежина преноси на предњи дио возила, док се задњим гумама смањује трење и може доћи до заношења возила. Ако морате прикочити због кривине која слиједи, то свакако направите прије самог уласка у кривину јер би се могло догодити да вам “побјегне” задњи крај и завршите у каналу.

“Набијање” возилу испред

Многи од нас воле возити иза другог аутомобила тако да су практично паркирани у његовом “бункеру”. Добар дио таквих возача на тежи је начин научио да је овакав стил вожње прилично опасан, а на крају и скуп јер је у готово свим ситуацијама приликом судара крив баш возач који је ударо у стражњи крај другог возила. Будите опрезни, држите довољан размак да увијек имате времена реаговати приликом непредвиђене ситуације.

Вожња у нечијем “мртвом углу”

Иалко нас у аутошколи уче да прије сваког скретања или промјене возне траке провјеримо мртви угао погледом преко рамена, чињеница је да многи возачи тај дио једноставно не раде. И зато, ако се са својим возилом налазите у равни задњих точкова аутомобила испред вас, претпоставите да вас возач тог аута неће видјети ако одлучи промијенити возну траку.

Турирање хладног мотора

Ако желите да вас аутомобил дуго служи, онда морате обратити пажњу на одређене ствари, а једна од најважнијих је да не тјерате мотор у високе окретаје док аутомобил не дође на радну темпратуру. Немојте турирати мотор у високе окретаје, па чак ни превише нагло убрзавати док уље у мотору не постигне радну темпратуру, у супротном рискирате претјерано трошење дијелова мотора.

Вожња низбрдо са притиснутим квачилом

Још једна класична грешка код неискусних возача која може бити изузетно опасна, а то је да се држи квачило приликом спуштања низбрдо. Проблем који се тада јавља је тај да морате претјерано корисити кочницу, што може довести до прегријавања и “спаљивања” кочница. Умјесто притиснутог квачила, оставите аутомобил у брзини и послужите се кочењем мотора, уз повремену регулацију брзине употребом кочнице.

Неравномјерно кочење

Увијек се паметно служите кочницом како би вожња била угодна и сигурна за вас и остале учеснике у саобраћају. Многи од нас то раде неисправно, па добрим дијелом коче лагано да би на крају схватили да то није било довољно и затим нагазе прилично жестоко. Унапријед предвиђајте ситуације, кочите равномјерно јер би се могло догодити да вас неко удари од зада.

Прегласна музика

Знамо да је тешко не распалити музику кад на радију засвира неки од вама омиљених извођача, али научно је доказано да нас гласна музика омета приликом вожње и смањује нам концентрацију на околину. Оставите то ипак за изласке викендом.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име