Најчешћи симптоми да тијело не добија довољно магнезијума

0
346
Фото: Pixabay

Знакови недостатка магнезијума су, прије свега, грчеви у ногама током ноћи, поремећаји у менструалном циклусу, нарочито изражен ПМС, гастроинтестинални грчеви те мигрене. Примијетите ли ове симптоме, то је знак да је крајње вријеме да нешто подузмете како би надокнадили мањак магнезијума.

До грчева у мишићима најчешће долази за вријеме сна, а толико су болни да узрокују буђење. Чак и када сâм грч прође, остаје неугодан осјећај напетости у ногама, као и страх од поновне појаве грча. Њима су највише погођене жене, спортисти, старије особе те обољели од шећерне болести.

Како више од 30 % трудница пати од грчева у мишићима, препоручује се редовно узимање магнезијума од почетка трудноће. Уз неугодне грчеве, недостатак овог минерала манифестује се и путем мигрена, болних менструација те израженог предменструалног синдрома.

Осјећај напетости у грудима, као и предменструални грчеви су најкарактеристичнији симптоми ПМС-а. ПМС карактеризују и повећана нервоза и раздражљивост. Већина симптома ПМС-а могу се смањити довољним уносом магнезијума у другом дијелу циклуса.

Како магнезијум смањује отпуштање неуротрансмитера у живчаним станицама, долази до смањења провођења нервних импулса, што је врло корисно у ситуацијама повећане напетости и стреса. Због тога је магнезиј познат и као “природно средство за смирење”.

Правилном прехраном можете осигурати довољне количине магнезијума, а налази се у риби, зеленом лиснатом поврћу, орасима, млијеку, житарицама пуног зрна и сјеменкама. Потреба за магнезијем повећава се код људи који су под стресом, раздражљиви су и склони депресивним стањима, који имају проблема с грчевима у мишићима, жгаравицом и успореном пробавом, те код спортиста.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име