Највиша просјечна мајска плата од 1.385 КМ у области финансија

0
83

Највиша просјечна нето плата у мају у Републици Српској од 1.385 КМ исплаћена је у области финансијске дјелатности и осигурања и није се мијењала у односу на април, а најнижа у грађевинарству у износу 623 КМ, саопштено је из Савеза синдиката Републике Српске.

Из Савеза синдиката додају да је просјечна мајска нето плата исплаћена у административним помоћним услужним дјелатностима износила 676 КМ, те у трговини 691 КМ. 

У саопштењу се наводи да су ниске просјечне нето плате у мају примили запослени у угоститељству – 636 КМ, радници дјелатности умјетности, забаве и рекреације – 642 КМ, те запослени у области саобраћаја и складиштења – 672 КМ. 

Из Савеза синдиката наглашавају да је синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Српској у мају коштала 1.894 КМ, а просјечна исплаћена нето плата у овом мјесецу у износу од 903 КМ покривала ју је 47,67 одсто. 

Породице у Српској највише новца у мају трошиле су за набавку прехране 709 КМ, за становање и комуналне услуге 568 КМ, те за текуће одржавање домаћинства 106 КМ. 

Набавка обуће и одјеће коштала је 137 КМ, хигијена и њега здравља 89 КМ, превоз 200 КМ, те образовање и култура 82 КМ. 

“Из наведених података јасно је у Српској потребно што прије потписати општи и гранске колективне уговоре, те повећати плате и побољшати животног стандард свим радницима, како би се смањио тренд одласка младе, радно способне, квалификоване радне снаге”, наводе из Савезе синдиката Републике Српске. 

У саопштењу се истиче да у фокусу активности у овој години треба бити доношење измјена и допуна Закона о раду, Закона у посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености, Закона о инспекцијама, Закона о мобингу, те изради Стратегије безбједности и заштите здравља на раду.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име