Након колико дана одмора стварно почињемо да се одмарамо?

0
153
Фото: Pixabay

Многима је познат осјећај: вратите се са одмора, а имате осјећај као да нисте ни били? Тај осјећај је најчешћи код викенд – одмора, сматрају стручњаци. Потребно нам је неко вријеме да се одмакнемо од наших свакодневних обавеза и размишљања о проблемима и да се опустимо.

Истраживање, у којем је учествовало двије хиљаде Американаца старих од 25 до 55 година, показало је да ниво стреса остаје исти код оних који на одмор одлазе краће од три дана. Наиме, најмање су три дана потребна да се одрасла особа барем мало почне опуштати од свакодневног стреса, један је од закључака истраживања.

То има смисла ако знамо да први дан пута немате много времена за опуштање. Други дан већини прође у прилагођавању новом окружењу, након чега може почети процес опуштања. Ипак, многи различито реагују, па је људима често потребно и много дуже прилагођавање кад су на годишњем одмору.

Готово 35 посто испитаника, преноси Вечерњи лист, изјаснило се да свој одмор воли да проведе у опуштању и одмарању, на примјер на неком мјесту са базеном. попут, примјерице, у неком ресорту с базеном. Авантуристичко путовање било је први избор за 38 одсто испитаника, а стручњаци савјетују, да је добро комбиновати обје опције. Комбинација одмарања и опуштања уз истраживање нове околине на дестинацији на којој се налазите, одличан је рецепт за поновни налазак равнотеже и мира, сматрају стручњаци.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име