Након стечаја “Робних резерви”, Српска нема залихе горива

0
297
Фото: НН

У Републици Српској више не постоје “Робне резерве”, па тиме ни залихе нафте и деривата нафте.

Влада Републике Српске, у складу са Законом о интервентним набавкама, има могућност да набави интервентне количине нафтних деривата у случају озбиљног поремећаја на тржишту овим енергентом.

Из Министарства индустрије, енергетике и рударства су најавили да планирају у наредној години усвајање новог закона о нафти и дериватима нафте.

“Влада РС ће се одредити о институционалном оквиру, мјесту и моделу формирања, чувања и обнављања обавезних резерви нафте и деривата нафте, те начину њиховог финансирања и другим битним питањима везаним за складиштење овог енергента”, наведено је у одговору из Министарства на питање посланика СДС-а у парламенту РС Новака Мотике.

Актуелним Законом о нафти и дериватима нафте дефинисано је да је јавно предузеће „Робне резерве РС“ у обавези да складишти обавезне резерве деривата нафте. Међутим, „Робне резерве“ РС сада су у стечају.

Закон је тек дјелимично усклађен и са Директивном Европске уније 119/09/ЕЗ, због чега у ресорном министарству планирају усвајање новог.

Законом није прецизирано ни интервенисање у смислу цијене горива, које је на бензинским пумпама у РС поново скупље у просјеку око пет фенинга.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име