Напет састанак у Дому здравља Пале

0
1549

У Дому здравље Пале данас је одржан радни састанак на којем је Синдикат изразио незадовољство радом менаџмента.

Састанку су присуствовали руководство Дома здравља Пале и предсједник Савеза синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске Миленко Гранулић.

Предсједник Синдикалне организације Дома здравља Пале Милојка Обрадовић рекла је да се руководство Дома здравља понаша расипнички и да беспотребно троши новац.

“Плате су нам смањене прије пет година за десет одсто, једна нам плата касни и све то не би било тако проблематично да ми немамо општи распад што се тиче радне дисциплине, као и куповину којекакве опреме”, изјавила је Обрадовићева новинарима након састанка.

Она наводи да не желе да дођу у ситуацију попут домова здравља на Сокоцу и Власеници, те да се не ради о претензијама за мјесто директора, већ да само желе своју плату, а не да им, како је рекла, лопови краду.

Обрадовићева сматра да се плате могу повећати ако се штеди и смањују трошкови.

Према њеним ријечима, не може се купити санитет и сликати се из политичких разлога, затим платити 85.000 КМ и не консултовати никога.

“Санитет има дефибрилатор који кошта 1.500 КМ и никад га нико не смије укључити, осим једног доктора у Дому здравља. То је бацање пара”, каже Обрадовићева.

Обрадовићева наглашава да је то санитетско возило купљено пред изборе и речено је да ће новац донирати општина Пале, а у то вријеме начелник општине био је Миодраг Ковачевић.

Предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске Миленко Гранулић рекао је да проблеме који су данас изнесени на овом састанку може ријешити само Управни одбор и послодавац у разговору са Синдикатом и локалном заједницом, која је оснивач.

“Ја се сјећам времена кад је овај дом здравља био узор на Сарајевско-романијској регији и шире. Што се тича поређења има и бољих домова здравља, а и лошијих, све зависи од руковођења установама”, каже Гранулић.

Он напомиње да ту ни ресорно министарство, ни грански синдикат не могу ништа учинити, јер је оснивач општина која именује менаџмент Дома здравља Пале.

Руководилац Службе за радиологију у Дому здравља Пале и потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Соња Караџић Јовичевић нагласила је да је данашњи састанак сазван без дневног реда, те да је предсједник Гранулић позван на састанак, а да није обавијештен о чему се ради.

“Господин Гранулић је дошао на састанак без дневног реда, на састанак на којем треба неке ствари да исправља, а да није обавијештен о томе шта се дешава”, рекла је Караџићева.

Према њеним ријечима, раније није било састанака и за половину изнесених ствари на данашњем радном састанку не зна се да ли су тачне, док је друга половина на нивоу трача.

“Пара нема, транше су снижене, то је не нешто што се не може приписати само овом дому здравља”, додала је она.

Директор Дома здравља Пале Владимир Лучић рекао је да Синдикат у овој установи постоји дуго, али никада није доставио руководству репрезентативност синдиката, што би требало у складу са законом.

“Ми се и даље понашамо према њима као да су легитиман представник свих запослених радника у овој установи, али чињеница је да је овај састанак један лични сукоб и представља лични атак на мене како директора. Сматрам да је ово злоупотреба институције и предсједника Синдиката јер не рефлектује ситуацију у Дому која се жели представити као лоша”, наглашава Лучић.

Он додаје да је ситуација у Дому здравља задовољавајућа.

Лучић наводи да Дом здравља Пале уредно исплаћује 12 мјесечних плата годишње, а то што је једна у заостатку – плата је из ранијег периода.

“Од 2013. године када сам дошао на мјесто директора уредно се све уплаћује, нисмо закаснили ни један порез и допринос. Плате за средњу стручну спрему су на средњем нивоу коефицијента, то је 5,5 а за високу стручну спрему и специјалисте оне су на минималном коефицијенту”, појашњава он.

Он додаје да су протеклом периоду вратили кредита у износу од 750.000 КМ у протекле четири године, набавили опреме у вриједности већој од 320.000 КМ са одређеним донацијама.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име