Нато стоји иза захтјева за промјеном имена Република Српска

0
170

Бошњаци никада не би предузели тако радикалан потез као што је захтјев за измјеном назива Република Српска да немају подршку Запада, али и Турске, објављено је на сајту “Модерна дипломатија” /Modern diplomacy/.

У тексту под називом “Немири у Босни” наводи се да је након недемократског приступа Црне Горе НАТО-у, и ускоро Македоније, НАТО сада усмјерио пажњу на БиХ.

У тексту аутора Славише Милачића наводи се да је главни противник уласка БиХ у Алијансу Република Српска, чији је парламент изгласао резолуцију о војној неутралности, те да је Запад сасвим јасан по томе да неће одустати док све земље Балкана не постану чланице Алијансе.

“Најзначајнија територија и обалски транспортни коридори између Западне Европе и источног Средоземља и између балтичког и Егејског мора пролази кроз Србију. Управо зато, главни циљ Запада јесте чланство Србије у НАТО-у, чиме би Русија остала без стратешког савезника на Балкану“, наводи се у тексту.

Исти извор истиче да је главна препрека овоме “друга српска држава на Балкану”, односно Република Српска. “Управо зато су Бошњаци охрабрени да ударе на основу Дејтонског споразума”, наводи се у тексту.

У тексту се истиче да изјава лидера СДА Бакира Изетбеговића који је рекао да је он спреман да размотри одбацивање те иницијативе ако у наредних шест мјесеци “СНСД промијени своје понашање” и прихвати даљи пут БиХ према НАТО-у, јасно показује ко стоји иза те иницијативе.

Аутор наводи да је чак и хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић, неколико дана прије Бакира Изетбеговића, условио одређивање мандата Савјета министара /који тренутно припада Србима/ чланством у НАТО-у.

“Такође, треба нагласити да се иницијатива појавила недуго након посјете руског предсједника Владимира Путина Србији, гдје се сусрео и са руководством Републике Српске”, наводи се у тексту.

Аутор истиче да Уставни суд БиХ игра главну улогу у политичком животу БиХ и има три стране судије, два Бошњака, два Србина и два Хрвата што значи, а што је пракса већ показала, да троје страних и двоје бошњачких судија имају већину, што они и користе. И на тај начин произвољно намећу своје одлуке свим грађанима БиХ.

“Ако иницијатива за укидање имена Република Српска дође пред Уставни суд БиХ Срби морају да покажу одлучност, коју је показао најутицајнијиј српски политичар Милорад Додик. Мора се донијети одлука о проглашењу независности Републике Српске. Иако таква одлука носи ризик од конфликта у БиХ Република Српска, нема другог избора”, закључује аутор.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име