Научите управљати својим временом

0
211

Просјечна особа потроши око 150 сати годишње у потрази за документима, различитим датотекама и осталим информацијама. То је еквивалент за скоро мјесец дана рада.

Свјесни смо чињенице да вријеме не можемо побиједити. Једино што је у нашој моћи јесте да га што боље искористимо. Многи сматрају да је организација најважнији фактор у успостављању и одржавању радних навика, али и повећању продуктивности. То је важан дио посла који не треба да занемарите. Просјечна особа потроши око 150 сати годишње у потрази за документима, различитим датотекама и осталим информацијама. То је еквивалент за скоро мјесец дана рада. Размислите о томе колико губите времена само због своје неорганизованости. Посљедице могу бити пробијање рокова, губљење повјерења клијената и слично.

Организујте своје вријеме

Одредите који задаци ће вам одузети највише времена, а који мање. Поставите приоритете према хитности задатака. Прво започните с лаганијим пословима и након што сте се загријали, ухватите се у коштац с најтежим задацима које треба да обавите тог дана. Откријте своје најпродуктивније сате и тада обавите најтежи дио посла који захтијева вашу пажњу. Најлакше задатке оставите за период након паузе и за крај радног времена јер вам при крају радног времена пада концентрација. Тада обавите оно у чему и уживате.

Направите листу задатака

С обзиром на то да не можете обавити све што се од вас очекује, нека вас сваког дана дочека листа са свим задацима које треба да обавите. То ће вам олакшати посао и нећете морати да губите вријеме. Такође, одаберите приоритете шта морате обавити одмах, а шта може чекати. Листа задатака вам омогућава да се одмах ухватите посла, а не да проведете сат времена размишљајући шта морате обавити. На сваком смартпхонеу можете инсталирати апликацију у коју можете записивати листе задатака.

Организујте радни простор

Можда вам се не чини да је радни простор важан сегмент у организацији, али сигурно вам се догодило да нисте могли наћи документе који су вам требали баш у одређеном тренутку. Поједноставите свој радни простор тако да вам при руци буду ставке које свакодневно користите. Потрага за документима може нарушити продуктивност.

Немојте занемарити паузе

Многи занемарују паузе ако се нађу у ситуацијама када треба да обаве доста посла. Чак и кад имате највише посла, приуштите себи кратки одмор. Сигурно не можете себи допустити да узмете паузу од сат времена, али направите кратку шетњу или изађите на ваздух да на тренутак одмакнете мисли од посла те вратите дио енергије. Кратка пауза вам може помоћи да успјешније завршите све послове.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име