Не бацајте стари рачунар – још можете да га искористите

0
806

Рачунари су данас издржљивији него икад, па ипак, некада је потреба да се стари уређаj замијени новим сасвим реална. То не значи да свог “старог пријатеља” треба да однесете на депонију.

Ако рачунар ради, можете да га искористите на разне начине, који ће му обезбиједити да се још дуго осјећа корисно.

Претворите га у NAS (Network Attached Storage)

Свако ко има кућну мрежу рачунара са два или више корисника, стари рачунар може да користи као NAS или сервер. То није исто као и убацивање обичног рачунара у мрежу, али се сваки труд исплати.

Како бисте обезбиједили нижу потрошњу, интегрисане кулере треба да поставите у тихи режим рада, смањите радни такт процесора, ако је био повишен и поставите оперативни систем да се не ресетује и не гаси у непредвиђено вријеме, а да се истовремено ослања на low-power подешавања.

Рачунар који је тако подешен углавном треба оставити да ради свој посао, што значи да за његов рад нису потребни ни тастатура ни миш ни монитор. Након иницијалног постављања ствари, стари рачунар може тихо радити у неком углу тек спојен на мрежу и извор напајања.

Са софтверске стране приче, посебно треба размислити о посебном издању OS-а које ће управљати мрежним стварима боље од класичног издања Windowsa, нпр. Windows Home Server. Међутим, док та опција кошта, ваља размислити и о алтернативи попут FreeNAS.

FreeNAS је софтвер отвореног кода намијењен претварању PC-а у NAS уређај. Основу му чини FreeBSD, варијанта UNIX-а. На тај начин је поред мрежних могућности повећана и безбједност.

Донирајте га локалној школи

Посјетите неку локалну школу и питајте их да ли би им био од користи хардвер старог рачунара. У најмању руку, ђаци могу да уче чему служи која компонента и како да раставе и саставе кућни рачунар.

Оно на шта треба рачунати у овом случају је да уклоните сав непотребан софтвер с рачунара и по могућности инсталирате варијанте отвореног кода, како образовна (или нека друга) институција не би имала проблема с лиценцама.

Мало која организација ће одбити тако нешто, а ви можете бити срећни што ће стари PC и даље служити сврси.

Експериментишите

Пожељели сте да испробате hackintosh? Инсталирате Linux? Плашили сте се ризика или петљања по партицијама? Па, уз пренамјену старог рачунара на којем можете вртити експерименте све је могуће – и практично без икаквих ризика. Нарочито згодна ствар у овој причи је то што ће Linux без већих проблема подржавати старе конфигурације.

Баците око на Ubuntu, који многи из Linux свијета дижу у небеса. Инсталација може бити једноставнија од Windows-а, а ту је и мноштво софтвера отвореног кода који само чека да га неко испроба.

Hackintosh би, с друге стране, могли да цијене љубитељи Apple-а. У суштини је реч о инсталирању платформе MacOS на старом PC-у. То тражи много труда, али опет – посриједи је рачунар за “играње” с оваквим стварима ако то пожелите.

Ко зна, можда експериментисањем откријете и да на новом рачунару вриједи пробати тестиране ствари.

За оне којима рачун за струју није битан

Ставите на располагање свој стари рачунар пројекту Folding@Home, који за прорачуне у новим истраживањима користи рачунаре из цијелог свијета. Учинићете добру ствар, јер се у оквиру овог пројекта траже лијекови за разна обољења.

Искористите га за old-school играње

Повратак бројних ретро наслова у модернизованом издању у пуном је јеку, али стари зналци могу уживати у прастарим насловима и то на старом PC-у. Зашто га не бисте претворили у посебну “конзолу” намијењену само старим играма?

Штавише, можете да идете скроз ретро па инсталирате и старе Windows 98 па покренете DOS наслове. А ако се питате где можете јефтино да их набавите, одредиште је једно – Good Old Games. Пробајте свакако и MAME, ако желите да заиграти наслове доступне на старим конзолама.

Такође, немојте овако постављену машину повезивати на интернет због бројних сигурносних ризика.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име