Не одвајате се од омиљеног шала?

0
139

Можда вам управо он изазива овај “зимски” проблем, упозоравају дерматолози.

Наша кожа је под великим стресом током зиме, јер свакодневно “шетамо” из хладних спољашњих услова, у често прегријане унутрашње просторије, умотани како бисмо се одбранили од вјетра или снијега.

Ако сте примјетили да вам током зимских мјесеци избијају осипи или акне на врату, бради, леђима или по деколтеу, можда је кривац ваш шал, упозоравају дерматолози.

Шалови и мараме које носимо око врата могу негативно да утичу на осјетљиву кожу и доведу до проблема, преноси “Дејли мејл”.

„Ако умотавате врат шалом, који вам додирује и лице, постоји шанса да ћете се осути, јер зимски аксесоар не спада у одјевне предмете које перемо често,” упозорава дерматолог др Мерин Патерсон.

“Шалови су често прављени од грубљег материјала, дебље ткани како би зауставили продор хладног ваздуха. Због тога стварају трење на осјетљивој кожи врата, али заустављају и испаравање малих количина зноја и на тај начин ‘заробљавају’ нечистоћу на кожи,” наводи он.

Сигурно имате свој омиљени шал, од којег се не одвајате током зимских мјесеци, што нажалост значи да га не перете често, једноставно зато што вам је сваког дана потребан.

Дерматолози зато савјетују да се шалови и капе перу најмање једном недељно, и да буду од што природнијих материјала. Полиестер се никако не препоручује за шалове и мараме, јер ће имати лош утицај на дисање и чистоћу коже.

Додатно, у своју свакодневну рутину чишћења коже лица додајте и благо чишћење коже врата, како бисте избјегли формирање незгодних “тачкица” по кожи.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име