Нешић ипак у Парламенту БиХ?

6
4200

Одлука о смјени министра просвјете и културе Републике Српске Данета Малешевића (ДНС) донесена је након што је он одбио да уручи отказе за десетак службеника у свом министарству, ексклузивно сазнаје Српскаинфо.

Наши извори тврде да су функционери СНСД од Малешевића тражили да се одрекне неких од сарадника, а што је занимљиво, већина су чланови или симпатизери СНСД.

Арагументи за смјену службеника били су различити, али сазнајемо да су неки од њих виђени да Тргу Крајине у Бањалуци, на скупу грађана „Правда за Давида“, што се наводно страначком врху нимало није свидјело.

Такође, за једног од високорангираних службеника у Министарству СНСД сматра да је на протеклим изборима радио за кандидата СзП за предсједника РС Вукоту Говедарицу.

Међутим, након што је Малешевич одлучно рекао не, изненада је постао херој међу запосленим у Министарству просвјете и културе, без обзира ко долази из које странке. Одлука о његовој смјени званично би требало да буде донесена данас на сједници Владе РС.

У овом тренутку није познао ко би могао да га наслиједи до краја мандата, али велика је вјероватноћа да премијерка Жељка Цвијановић неће именовати новог министра, него ће само неко од службеника из Министатрсва просвјете бити задужен да обавља најнужније послове, до избора нове Владе РС.

Према Уставу РС, предсједник Владе може самостално да мијења до трећине министара током мандата.

Дане Малешевић се није јављао на телефон, као ни потпредсједник Владе РС Антон Касиповић.

У међувремену, дошло је до важне промјене у резултатима избора за Представнички дом БиХ. Наиме, након што су стигли гласови у врећама из иностранства, посланички мандат ипак је изборио Ненад Нешић, чиме је из игре избацио компензациони мандат који је требало да припадне његовом страначком колеги – генералном секретару ДНС Драгутину Родићу.

Нешић је кадар ДНС, тренутно је в.д. директора „Путева РС“, против кога Тужилаштво у Источном Сарајеву води истрагу због кривичног дјела принуде приликом предизбоног асфалтирања путева, о чему је Српскаинфо извјештавала.

Потврди ли се дефинитивно да је Нешић посланик, СНСД неће морати да га понижава најављеном смјеном, него ће он сам поднијети оставку у „Путевима“.

Нешић је један од оних за које се сумња да су „мангупи“ у редовима ДНС које је њихов коалициони партнер Милорад Додик оптужио да су на протеклим изборима радили на штету коалиције и тражио од Марка Павића да их се одрекне.

Према нашим информацијама, Нешић је у добрим односима са Малешевићем, а његов улазак у парламент БиХ мијења ствари јер би сада било веома штетно за ДНС да га се одрекне.

– Предсједништво ДНС поново би требало да засиједа у четвртак, а улазак Нешића у ПС БиХ даје вјетар у леђа Марку Павићу. Очекује се да ће он поновити да ДНС очекује мјесто новог премијера РС. Вјероватно ће кандидат за ту функцију бити Недељко Чубриловић. Буде ли Додик и даље тврдио да ће и премијер бити из СНСД, ДНС би у том случају сигурно правио проблем приликом формирања Владе. Није искључено ни да они почну да праве своју скупштинску већину, ако Павић успије да помири двије струје у свом посланичком клубу у НС РС – прича извор Српскаинфо.

Шта о смјени свог министра мисле студенти у РС? У Унији студената кажу да немају коментар, док су из Студенстког парламента Универзитета у Источном Сарајеву упутили допис Влади у коме су побројали шта је све за њих урађено за вријеме мандата Малешевића.

– То су прије свега домови у Палама и Фочи, као и нови дом у Лукавици. Стварно је министар, заједно са премијерком, много помогао и допринио. Рачунамо да би многи процеси и пројекти који су започети могли да буду обустављени, ако би дошло до промјене. Наравно, ово су само наше сугестије јер премијерка има уставно право да мијења министра – каже за Српскаинфо предсједник Студенстког парламента Душан Симанић.

Ко је до сада уклоњен?

Од када је Додик изјавио да у ДНС постоје „мангупи“, без консултација са том странком смијењено је неколико функционера ДНС.

Најзвучнија су имена Далиборке Керезовић Дамјановић, бивше директорке Шумског газдинства „Врбања“ Котор Варош, Ђорђа Поповића, смијењеног директора РиТЕ „Угљевик“ и Саше Панића, који је смијењен с позиције директора Пословне зоне Бањалука.

6 коментара

 1. Jadna je nasa drzava
  Covjek koji je upropastio dvije tri firme i ostao duzan drzavi i kupcima milione maraka sad ce da prestavlja Srbe
  Jadni dmo mi narod
  Covjek koji treba da je na robiji sada je vlast
  Kuku nama
  Dotskli smo dno
  Nema nam spasa

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име