Нешић: Велики подухват „Путева РС“

0
831

Новоизграђена дионица Источног транзита, на чију се градњу чекало дуже од 30 година, сутра ће и званично бити пуштена у промет.

Са пуштањем ове саобраћајнице, заједно са новим кружним током у Ребровцу, биће значајно убрзан саобраћај у граду и смањене гужве у јутарњим и послијеподневним „шпицевима“.

Према ријечима Ненада Нешића в.д. директора Јавног предузећа “Путеви РС”, капацитет протока  саобраћаја са садашњих 4.500 аутомобила дневно биће повећан на 20.000.

„Вриједност радова износила је 650.000 КМ, а у потпуности су их финансирали “Путеви Републике Српске”. Без лажне скромности, ово је заиста велики подухват Путева РС, с обзиром на изазовно вријеме у којем послујемо. Радови су изведени у року, високог су квалитета, и Бања Лука, као административни центар Српске, коначно добија саобраћајницу која ће омогућити бољи проток возила и мање гужве у вријеме шпица“, рекао је Нешић.

Новоизграђена дионица званично ће бити пуштена у саобраћај сутра ујутро, у 08.45 часова, уз присуство високих републичких и градских званичника.

Ради се о првој фази изградње ове саобраћајнице, чију су градњу деценијама кочили неријешени имовинско – правни односи. У другој фази, уз нови дио транзита, који ће се настављати до стадиона ФК „Напријед“, биће изграђене и бициклистичка и пјешачка стаза. Истовремено, пјешачка и бициклистичка стаза ће у другој фази бити грађена кроз парк уз стари дио Источног транзита.

Нова дионица Источног транзита спојена је на Улицу Мајке Југовића новоизграђеним кружним током. Ради бржег протока, оближњи семафори на споју Улица Југа Богдана и Улице Мајке Југовића искључени су, а режим саобраћаја је промијењен на начин да сада, за разлику од ранијег рјешења, предност имају возила која се крећу из правца Старчевице.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић изјавио је да ће, са пуштањем ове саобраћајнице и новог кружног тока код Ребровца, гужве и загушења у јутарњи и поподневним „шпицевима“ постати прошлост, како за мјештане Старчевице и Обилићева, тако и за сва возила која су у транзиту кроз Бању Луку.

Он је нагласио да је овај пројекат, са доласком нове градске администрације, уврштен за један од приоритета, укључујући и нови дио Источног транзита, који ће се тек градити.

„Тај сљедећи корак је већ увелико направљен, пошто смо у фебруару ове године са „Путевима“ потписали споразум о градњу још једне дионице Источног транзита у дужини од 270 метара, на потезу од Крфске улице до Улице Гаврила Принципа, односно, ради бољег схватања, иза стадиона ФК „Напријед“. Значај ове дионице је од изузетне важности, будући да ће, након изградње новог Зеленог моста, практично бити повезани Источни и Западни транзит, односно направљена обилазница око града, која ће знатно растеретити саобраћај“, рекао је Сандић.

Према његовим ријечима, током године почеће радови и на изградњи ове дионице.

Нови мост на локацији Зеленог моста

У исто вријеме, сутра ће бити озваничен и почетак радова на уклањању конструкције дотрајалог Зеленог моста и изградње новог, у шта ће град уложити 2,2 милиона КМ.

Нови мост, пројектоване ширине од 14 метара и са двије коловозне траке, укључујући и пјешачке и бициклистичке стазе, требало би бити завршен до децембра ове године.

Радове на уклањању старе конструкције и изградњи новог моста извешће предузеће „Приједорпутеви“.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име