Несвакидашње дијете – Својим примјером мијења свијет и доноси наду

0
798

Својим примјером хтјела је да промијени свијет. И успјела је, бар овај “мали” београдски, иако има само 13 година. Анастасија Вујић већ нешто више од годину дана боји сивило болничких соба у веселе боје наде дружећи се са дјецом и носећи им поклоне једном мјесечно.

Идеја је рођена кроз разговор мајке и кћерке, уводи нас у причу Анастасијина мајка Јелена. Тада дванаестогодишња дјевојчица ријешила је да промијени свијет тако што ће обилазити другаре који су у болници, носити им поклоне и дружити се са њима.

– Све је почело од једне Анастасијине реченице да жели да помаже другима. Мој супруг Ненад и ја смо то радо прихватили. Признајем, помало смо били изненађени приједлогом јер дјеца у њеном узрасту данас углавном мисле на неке друге ствари попут излазака. Договорили смо се са начелницима свих медицинских институција у Београду, купили грицкалице и слаткише за малишане и кренули. Одлучили смо да уложимо у дјечије осмијехе. Убрзо су нам се прикључиле и моје колеге из банке, запослени и ђаци у Техничкој школи ГСП у којој је мој супруг професор вјеронауке, потом и пријатељи, људи из нашег окружења, али и Анастасијини другари из школе – почиње причу за Блиц Анастасијина мајка Јелена.

Бројне су институције којима носе поклоне. Само неке од њих су Kлиника за рехабилитацију “Др Мирослав Зотовић”, Институт за здравствену заштиту мајке и дјетета Србије, Унивезитетска дјечија клиника у Тиршовој, Институт за ментално здравље у Палмотићевој, домови за дјецу и омладину, ОШ “Стефан Дечански” за оштећене слухом… Једна донација, каже, може да буде слаткиш, грицкалица, бојанка, бојице, играчка…

Једини услов у хуманитарној акцији “Наше мало – за дјечији осмијех” јесте да не примају новац, а фотографије са поклонима донатора и дјечицом Јелена просљеђује у Вајбер групи направљеној за њих. Хуманитарци, додаје, сваког 15. и 16. у мјесецу могу однијети своје поклоне у парохијски дом код Храма Светог Саве или се договорити са њом гдје им одговара.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име