Нова оаза мира за становништво Источног Новог Сарајева – Грађани се изборили за спас и уређење језера

0
1764

Језеро у Источном Новом Сарајеву, које је годинама било запуштено и за које велики број  грађана није ни знао да постоји, постаје рекреациона зона и оаза за уживање. 

За уређење овог дијела локалне заједнице обезбијеђено је 200.000 КМ, а иницијативу за уређење покренули су становници који живе у близини језера. Из општинске управе најављују да ће током ове седмице почети постепено исушивање, како би се утврдило да ли има природног дотока воде, или ће бити прављено вјештачко језеро.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић истакао је да су прве анализе показале да је квалитет воде у њему четврте класе, те да није за пиће.

– Постоји могућност да се у језеро сливају дијелом отпадне воде, међутим, дио извештаја нам даје наду да ту, ипак, постоји и питка вода која долази природним путем и пуни језеро – рекао је Ћосић.

Он је изразио наду да ће се дио око исушивања језера завршити најкасније за мјесец дана. Подсјећа да је у буџету за то планирано 100.000 КМ, те да је и Град Источно Сарајево помогао са 100.000 КМ.

– Очекујемо да се за неких пола милиона до милион КМ посао заврши у потпуности – рекао је Ћосић.

Напомиње да ће се у овом поступку сачувати животињски свијет, с обзиром на то да су ту већ патке, као и одређене врсте рибе.

– Уколико се деси да утврдимо да нема природног пуњења језера водом, онда ћемо имати вјештачко језеро, уредиће се обална утврда и дефинисати како ће се језеро пунити – додао је Ћосић.

Тврди да би радови око језера у потпуности могли да буду завршени у току сљедеће године.

– Након што уредимо дно, дефинишемо да ли је природно или вјештачко, ту водену површину ћемо уредити са пјешачком стазом около, гдје су предвиђена и два спортска игралишта и природни амфитеатар – истакао је Ћосић.

У близини језера убрзо почиње и изградња градског парка површине 12.500 квадратних метара. Већ је расписан јавни позив за прву фазу градње у вриједности од 365.000 марака, док ће пројекат коштати око милион марака.

Грађани Источног Сарајева са радошћу очекују завршетак радова око језера и истичу да ће много значити за становништво, а посебно за дјецу која ће се моћи играти у новом игралишту, чија изградња је најављена.

С обзиром на то да становници Источног Сарајева оскудјевају са ријекама и језерима и сами су, кроз различите иницијативе, инсистирали на потреби очувања језера, желећи да управо тај дио града постане нова оаза мира која је становницима пријеко потребна.

Група грађана је, путем Фејсбук странице “Спасимо језеро”, озбиљно промовисала потребу спасавања језера. Њихове активности су имале за циљ да спасе језеро од убрзане урбанизације и да се, умјесто његовог исушивања и изградње зграда на мјесту језера, направи природни резерват и парк, који би красио град, а уједно помогао многим да увиде све љепоте и чари природе и еко-система.

ЈНА хранила војску шаранима  

Бивша ЈНА искористила ово језеро за потребе узгоја шарана за војску. Језеро се низом година преобразило у невјероватан резерват разних биљних и животињских врста. Од животињских врста ту се могу наћи дивље патке, аутохтоне врсте корњача, бјелоушке, разне врсте жаба, затим разне врсте гуштера, а постоји и могућност да је у њему и данас преживјело и неколико примјерака шарана.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име