Новац за повећање плате радницима завршио у џеповима послодаваца

0
1547

Поједини послодавци радницима нису исплатили обавезних 30 KМ додатка на плату, док су неки уплатили, па тражили од радника да им новац врате назад.

То практично значи да су се поједини послодавци ставили изнад одлука Владе РС, без обзира на то што је премијерка Жељка Цвијановић рекла да ће сви који не буду испоштовали одлуку бити санкционисани.

И сами радници су разочарани и тврде да су од повећања плате за 30 KМ највише користи имали поједини послодавци, те да они тај новац нису добили. Страхују од губитка посла, па не смију да пријаве послодавца, али очекују ипак, да ће надлежни пронаћи начин и казне оне који узимају од радника оно што им припада.

Дио плате који нам се исплаћује на рачун у банци увећан је за 30 KМ, али нам је зато дио који добијемо „на руке“ смањен за исто толико. Без икаквог објашњења или састанка. Газди супер, нама исто. Тако да послије свега испаде да је Влада частила послодавце, а не раднике – испричала нам је радница у једној бањалучкој фирми, која није хтјела да јој помињемо име.

Додаје  да је чула за много сличних примјера, као и да је шеф у фирми у којој је запослена њена пријатељица повећао плату радницима који су му послије тога морали вратити тај новац.

Добили су око 30 KМ на плату и сви редом су морали да тај новац однесу газди. Нисам вјеровала када су ми причали, али послије овога код мене у фирми вјерујем у све. Сви ти људи, као и ја сама, немају другог избора него да раде ту гдје јесу. Терор над нама се спроводи свакодневно, тако да нас отимање ових 30 KМ није изненадило – испричала је она.

Немају коме да се обрате

Огорчени радници кажу да немају коме ни да се обрате тврдећи да не вјерују у рад појединих институција, нити у то ће да њихова права бити испоштована. Поред свега, плаше се да ће остати без посла.

О злуопотреби новца намијењеног радницима ових дана много се прича, а у одбрану оних који им ускраћују права нису стали ни из Уније послодаваца РС. Потпредсједник Уније, Саша Тривић, каже да се нису сретали са конкретим примјерима злоупотребе, али не искључује могућност да они постоје.

Вјерујем да је било и таквих случајева, те да су радници који су се са тим сусрели имали довољно законских могућности да пријаве послодавца. Међутим, први је проблем то што још увијек постоје послодавци који исплаћују плату „на руке“ – каже Тривић.

Док радници тврде да је Влада овим повећањем плате оставила простора за малверзације, Тривић објашњава да је ово био једини технички начин да се држава одрекне дијела новца и да га радницима.

Сви они легални послодавци који редовно и правилно испаћују плате радницима нису имали никакву могућност да спријече исплату. Међутим, они који су радили на црно и код ових повећања плате имају могућност да избјегну плаћање. Тако да је велики проблем то што постоје исплате плате „на руке“ па тек онда то што су они узели себи 30 KМ – објашњава Тривић.

Нема жалби, нема санкција

О томе колико је нелегалних послодаваца ускратило радницима право на њихов додатак баве се и у Пореској управи Републике Српске.

Kако кажу, инспектори за сада раде превентивне контроле новог обрачуна плата у РС, те у случају уочених неправилности дају рок за њихово отклањање.

Уколико се и у датом року не отклоне уочене неправилности, инспектори Пореске управе РС ће том пореском обвезнику изрећи казну. Међутим, до сада није било таквих санкција, као ни жалби радника на злоупотребе од стране послодаваца, осим неколико усмјених захтјева у којима су тражили одређена појашњења – наводе у Пореској управи РС.

Инспекторат у оквиру надлежности

Републичка инспекција рада је у дијелу својих надлежности контроле примјене Закона о раду у протеклих мјесец и по извршила око 150 провјера које су се односиле на обрачун и исплате плата у којима нису утврђене неправилности у смислу поштивања наведених измјена закона. Увидом у платне листе радника констатовано је да су послодавци обрачунали и исказали радницима предвиђено повећање – рекла је Душанка Макивић, портпарол Инспектората.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име