Нови удар на џепове пушача од првог марта

0
387

Грађане Босне и Херцеговине од почетка марта очекује ново поскупљење цигарета.

Како су у Управи за индиректно опорезивање, рекли за “Н1”, Компаније ТДР д.о.о Сарајево и Фабрике духана Сарајево доставиле су Управи за индиректно опорезивање нове малопродајне цијене цигарета које ће бити у примјени од 1. марта.

”Према достављеним калкулацијама нових малопродајних цијена цигарете ће поскупјети углавном за 0,10 КМ по паклици, док ће само неколико врста цигарета поскупити за 0,20 КМ по паклици. Формирање цијена је слободно и ствар пословне политике сваке компаније, те се цијене могу мијењати било кад у току године с тим да у малопродајну цијену мора бити укључене акцизе у складу са важећом Одлуком о утврђивању посебне и минималне акцизе на цигарете и износ акцизе на дуван за пушење за 2018. годину и најава нових цијена мора бити достављена у УИО мјесец дана прије ступања на сбагу нових малопродајних цијена”, казали су из УИО за “Н1”.

Како су објаснили, у складу с Одлуком о утврђивању посебне и минималне акцизе на цигарете и износ акцизе на дуван за пушење за 2018. годину, коју Одлуку је донио Управни одбор Управе за индиректно опорезивање је дефинисано да се у 2018. години, на цигарете плаћа сљедећа акциза:

(а) пропорционална акциза по стопи од 42% малопродајне цијене цигарета

(б) специфична акциза у износу од 75,00 КМ за 1.000 комада, односно 1,50 КМ за паковање од 20 комада.

Уколико је укупна акциза на цигарете (пропорционална + посебна), која је обрачуната по горе наведеним стопама, мања од минималне акцизе, онда се плаћа минимална акциза у износу од 2,60 КМ по кутији цигарета за паковање од 20 комада.

Акциза на дуван за пушење у 2018. години утврђује се на начин да износи 80 % минималне акцизе на цигарете у 2018. години и износи 104,00 КМ по килограму.

“Порески обвезници и друга лица која се баве прометом цигарета и дувана, дужни су да попишу залихе истих на дан 01.03..2018. године прије почетка прометовања и пописне листе доставити надлежном регионалном центру УИО. На затечене залихе мора се обрачунати разлика акцизе у складу са Одлуком о утврђивању посебне и минималне акцизе на цигарете и износ акцизе на дуван за пушење за 2018. годину, која се мора уплатити на Јединствени рачун УИО”, рекли су у Управи за индиректно опорезивање.

Нове цијене цигарета можете погледати на ОВОМ ЛИНКУ.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име