Обиљежавање 25 година од формирања 2. одреда Специјалне бригаде МУП-а РС

0
683

У Шековићима је 10. 3. 2018. године обиљежено 25 година од формирања 2.одреда Специјалне бригаде МУП-а Републике Српске. Због обиљежавања овог важног јубилеја, окупио се велики број некадашњих припадника ове елитне јединице, како би евоцирали ратне успомене и одали почаст својим погинулим саборцима.

Свечано постројавање је извршено у Тишчи, надомак Шековића, гдје је ова јединица рођена далеке 1993.године.  Након одржаног парастоса у цркви Покрова Пресвете Богородице у Шековићима, присутни су обишли спомен – собу и прислужили свијеће погинулим саборцима. На академији одржаној у Дому културе обратио се ратни командант ове јединице Милош Ступар, те подсјетио на ратни пут јединице. Други одред је на свом дугом и славном путу, обишао сва ратишта у Републици Српској, од Херцеговине до Крајине, али је на жалост у борбеним дејствима 21 специјалац погинуо и забиљежено је преко 200 рањавања. Ступар је такође истакао, да су поред њега, јединицом командовали Милорад Пелемиш и Радо Чутурић, који је страдао на озренском ратишту септембра 1995.године. Јединица је од дана оснивања, до априла 1994.године, била у саставу сарајевско-романијског одреда специјалне полиције, али је након трансформације добила статус посебног одреда у саставу Специјалне бригаде.

Пресједник БОРС-а, генарал Миломир Савчић, је поздравио све припаднике одреда и истакао колики су допринос дали у стварању Републике Српске.

Као гости су били присутни и ратни командант Специјалне бригаде, генерал Горан Сарић, његов замјеник, генерал Љубиша Боровчанин, садашњи командант Специјалне антитерористичке јединице МУП-а РС Горан Балабан, као и представници друштвено – политичког живота са регије Бирач.

Чланови организационог одбора за обиљежавање овог јубилеја, исказали су захвалност носиоцима локалних власти у Шековићима, Зворнику и Братунцу, који су им дозволили постављање билборда са фотографијама погинулих сабораца, али су исказали и негодовање због поступака општинских власти у Власеници и Милићима који то нису дозволили, па су у Власеници морали поставити на приватном посједу.

Након завршетка овогодишњег дружења, договорено је поновно виђење следеће године у исто вријеме, уз поздрав свим борцима ВРС и МУП РС.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име