Обиљежен Дан Романијских бригада: Положени вијенци на централно спомен-обиљежје у Сокоцу

0
341

Парастосом за погинуле борце у цркви Светог пророка Илије у Сокоцу, почело је обиљежавање 21. маја – Дана Романијских бригада.

Према ријечима предсједника општинске борачке организације Соколац, Миладина Гашевића, кроз ове двије бригаде прошло је око 23 хиљаде бораца.

– Данас је 22. година како се обиљежава дан 1. и 2. Романијске бригаде која је  била  на свим ратиштима на територији Републике Српске, и у рату је изгубила 1100 људи – каже Гашевић.

Гашевић је додао и да је  велика част и што је генерал Крстић из Пољске, гдје је на одслужењу затворске казне послао један вијенац који је положен на централном војничком гробљу.

Вијенце на централно спомен-обиљежје на којем су исписана имена 1250 бораца положили су представници организација проистеклих из рата, те општина Сарајевско-романијске регије.

Гина Божић, мајка погинулог борца Славише Божића који је погинуо на Оловском ратишту каже  да породице погинулих бораца немају статус који заслужују.

– Нисам гладна, нисам жедна, али нисам задовољна својим статусом. За своја права треба да молим, али то не радим јер не желим да повриједим свог сина – рекла је Божићева.

Један од учесника рата, Жељко Шука, у рату командир АБХО вода, а већ 11 година на бироу рада сматра да би држава требало да поведе више рачуна о борцима који су стварали Републику Српску.

– Већ 11 година на бироу, често у шали кажем да сам се борио да уживам, али својим рукама и својим алатом надомјестим оно што ми треба за породицу. Требало би повести мало више рачуна о људима који су стварали Републику Српску. Често кажем да би мојој породици било много боље да сам погинуо, јер би имали инвалиднину, жена би можда добила стан и посао, тако да би њима било боље него што је сада – наводи Шука.

Друга романијска моторизована бригада основана је 21. маја 1992. на Сокоцу и тај дан се обиљежава као Дан романијских бригада, које су прошле сва ратишта у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име