Обиљежена 23. годишњица егзодуса сарајевских Срба

0
389

Срби избјегли из Сарајева и представници републичких и органа нижих нивоа власти и представници борачких организација, данас су на Српском војничком спомен-гробљу „Мали Зејтинлик“ на Сокоцу, обиљежили 23. годишњицу егзодуса Срба из Сарајева.

Полагању вијенаца на централни крст и одавању почасти погинулим борцима Војске Републике Српске присуствовали су изасланик предсједника Републике Српске, делегација Народне скупштине РС, Града Источно Сарајево, Борачке организације Републике Српске, Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Сарајевско-романијски корпус Војске Републике Српске и српски народ Сарајева држали су преко једне трећине непријатељских снага на својим леђима и због тога је ова прича специфична у историји српског народа. Она заслужује посебно поштовање и дивљење, а да се овакав егзодус десио неком другом народу до сад би биле написане многе књиге и снимљени многи филмови. Једино када су Срби жртве и када се они прогоне та прича за свијет није интересантна.“ – изјавио је предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић.

Почаст страдалим борцима одали су и Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Душко Милуновић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић и делегација 3. пјешадијско Република Српска пука. 

Министар Милуновић је подсјетио да су сарајевски Срби поднијели велику жртву у стварању Републике Српске и да су током рата успјели да одбране своја огњишта, која су на крају ипак морали да напусте након потписа Дејтонског мировног споразума.

„Ова година обиљежавања егзодуса је посебна, због тога, што смо успјели да овај догађај подигнемо на републички ниво и што је у претходној години Војничко гробље добило статус споменика од националног значаја“, рекао је градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић и додао да су сарајевски Срби платили цијену стварања Републике Српске.

Према ријечима ћерке првог предсједника Републике Српске Радована Караџића, Соње Караџић-Јовичевић, Срби су морали и жељели да напусте Сарајево након потписа Дејтона јер нису хтјели да буду грађанин другог и трећег реда и да стрепе у „свом“ Сарајеву.

На „Малом Зејтинлику“ свој вјечни починак пронашло је око 1.000 погинулих бораца Војске Републике Српске са простора сарајевско-романијске регије.

У манастиру Светог Георгија на Равној Романији служен је парастос за све настрадале Србе у претходном одбрамбено-отаџбинском рату, а програм обиљежавања годишњице настављен је кроз духовно-културни програм у Културном центру на Палама.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име