Обиљежена крсна слава „Белих вукова“ на Палама

0
254

Чланови Удружења бораца “Бели вукови” данас су на Палама прославили крсну славу – Светог мученика Трифуна служењем парастоса за погинуле припаднике ове јединице, полагањем вијенаца на Централном споменику палим борцима одбрамбено-отаџбинског рата и на споменик команданту ове специјалне јединице Срђана Кнежевића, те ломљењем славског колача.

Вијенце су положили изасланик предсједника Републике Српске Љубиша Ћосић, руководство града Источно Сарајево, те општина Пале, Трново и Источни Стари Град, као представници “Белих вукова” и других борачких организација Српске.

Предсједник Удружења Јанко Шешлија рекао је да од 1996. године припадници ове специјалне јединице Сарајевско-романијског корпуса на данашњи дан прослављају крсну славу и уједно се помоле за своје погинуле саборце, али и за све остале погинуле борце Војске Републике Српске.

“Овај датум нам много значи, јер смо га добили у ратном вихору 1994. године, када је командант Владо Лиздек рекао да можемо да опстанемо на великим минусима и ниској температури само као бели вукови”, додао је Шешлија.

Према његовим ријечима, његује се традиција Удружења и на младе чланове преносе неке обавезе како би се његовала традиција свих ослободилачких ратова.

Шешлија је подсјетио да још није расвијетљено убиство команданта “Белих вукова” Срђана Кнежевића које се десило 7. августа 1998. године, те апеловао на надлежне да пронађу убицу и налогодавце и казне их.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је данас прилика да се сви подсјете на ову елитну јединицу, али и да буду поносни што је она поникла на Палама и бранила Сарајевско-романијску регију, али и друге просторе Републике Српске.

“Желим да честитам славу и да се сви присјетимо бораца који су дали животе за одбрану Републике Српске”, поручио је Југовић, те додао да цијела Српска мора више водити рачуна о борачкој популацији, прије свега, о породицама погинулих бораца и њиховој дјеци.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да руководство града поштује све оно што су припадници “Белих вукова” урадили у одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. године до 1995. године.

“Уз сво уважавање других јединица, ова јединица је уливала посебну сигурност народу Сарајевско-романијске регије. Њихове акције су славне, не само на овом простору, већ широм Републике Српске”, истакао је Вуковић, те додао да је задовољство видјети да се данас окупио велики број људи и на парастосу и на полагању вијенаца.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име