Обиљежене 24 године од погибије Зорана Цвијетића

0
751

Ветерани служби безбједности Републике Српске, припадници Полицијске управе Источно Сарајево, борци Војске Републике Српске /ВРС/ и представници града и општина Источног Сарајева положили су данас вијенце код спомен-обиљежја Зорану Цвијетићу, првом министру унутрашњих послова некадашње Српске аутономне области /САО/ Романија, који је погинуо прије 24 године у Лукавици од снајперског хица испаљеног са брда Мојмило.

Руже је на спомен-обиљежје положио и Цвијетићев син Сергеј, који је имао четири године када му је убијен отац.

Помену су присуствовале делегације МУП-а Републике Српске, Полицијске управе Источно Сарајево, саборци, као и представници града и општина Источног Сарајева, те борачких организација и Удружења ветерана служби безбједности Републике Српске.

Предсједник Удружења ветерана служби безбједности Републике Српске /Подружница Источно Сарајево/ Радован Пејић рекао је да је Цвијетић био један од оснивача Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске и први начелник Центра служби безбједности Сарајевско-романијско-бирчанске регије.

“Данас смо, након 24 године од погибије нашег хероја Зорана Цвијетића одали почаст и сјетили се његовог херојског пута, прислужили свијеће и положили цвијеће на спомен-обиљежје на мјесту гдје је погинуо”, навео је Пејић и додао да је Цвијетић зауставио конвоје оружја и муниције који су били намијењени паравојним формацијама у Сарајеву.

Пејић је истакао да је полиција вољела Цвијетића јер је увијек био у првим редовима у одбрани свог народа и Републике Српске.

“На томе смо му захвални, и док постоји Удружење ветерана служби безбједности и наши потомци, чуваћемо успомену на његов херојски пут”, нагласио је Пејић.

Он каже да су се данас присјетили и одали почаст и за 782 припадника МУП-а Републике Српске који су дали животе за отаџбину.

Замјеник начелника Полицијске управе Источно Сарајево Предраг Ћајић рекао је да се МУП са дужним поштовањем сјећа свих својих припадника.

Предсједник Борачке организације Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић навео је да су се присутни данас помолили за покојног Цвијетића на мјесту гдје је убијен.

“То је био терористички чин јер једино тако су непријатељи Републике Српске могли нанијети зло српском народу”, истакао је Лалић и додао да је Српска створена захваљујући Цвијетићу и више од 700 погинулих припадника МУП-а и више од 22.000 погинулих бораца ВРС.

Зоран Цвијетић, који је био и начелник Сарајевско-романијског центра служби безбједности, рођен је 29. априла 1962. године, а погинуо је 11. јануара 1994. године у Лукавици, погођен снајперским хицима припадника такозване Армије БиХ са брда Мојмило.

Цвијетић је успјешно руководио тадашњим Центром јавне безбједности Српско Сарајево, те учествовао у стварању МУП-а Републике Српске.

Он је у предратним годинама био начелник Станице јавне безбједности Соколац, а за начелника Центра јавне безбједности Српско Сарајево именован је у априлу 1992. године.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име