Обиљежено 25 година од погибије Зорана Цвијетића

0
432

У општини Источно Ново Сарајево, данас је служен помен и положено цвијеће на спомен-обиљежје првом министру унутрашњих послова некадашње Српске Аутономне Области /САО/ Романија Зорану Цвијетићу, којег су прије 25 година убили припадници такозване Армије БиХ.
Служењу помена и полагању цвијећа присуствовали су представници МУП-а Републике Српске, Удружења ветерана служби безбједности, борачке организације Источно Ново Сарајево, као и општине Источна Илиџа и града Источно Сарајево.

Предсједник Удружења ветерана служби безбједности Републике Српске – Подружница Источно Сарајево Радован Пејић рекао је новинарима да је Цвијетић био највише рангирани припадник МУП-а Републике Српске који је положио живот за отаџбину.

“Он је један од 782 погинула полицајца који су у темеље отаџбине уградили оно највредније – живот. Цвијетић није случајно убијен. Он је зауставио конвоје оружја који су из иностранаства ишли у Сарајево. Није дозволио да оружје оде у непријатељске руке”, навео је Пејић.

Он је истакао да је Цвијетић био понос цијеле регије, те да је увијек био на првим линијама одбране. “Ми смо данас поносни и што је његов син са нама”, рекао је Пејић.

Пејић је додао да је прије двије године Удружење покренуло иницијативу да на подручју општина Источно Ново Сарајево и Соколац по једна улица носи име по Зорану Цвијетићу.

Сергеј Цвијетић истакао је да му значи што се сваке године представници МУП-а, ветерани Служби безбједности Републике Српске, борачких организација, града Источно Сарајево и општина окупе да обиљеже овај дан, јер доприносе томе да се лик и дјело његовог оца не забораве.

“На томе смо изузетно захвални. Волио бих да се на овај дан, осим мог оца Зорана, сви моји другови и вршњаци, који су у рату изгубили најмилије, сјете свих њих и да не забораве да су они у темеље Српске уградили највредније – живот и да су нас тиме учинили поносним”, рекао је он.

Зоран Цвијетић је био први начелник Центра служби безбједности Сарајевско-романијско-бирчанске регије и први министар унутрашњих послова САО Романије.

Погинуо је 11. јануара 1994. године у Лукавици, када је погођен снајперским хицима припадника такозване Армије БиХ са брда Мојмило.

Цвијетић је успјешно руководио тадашњим Центром јавне безбједности Српско Сарајево, те учествовао у стварању МУП-а Републике Српске. До априла 1992. године био је начелник Станице јавне безбједности Соколац, а за начелника Центра јавне безбједности Српско Сарајево именован је у априлу 1992. године.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име