Обиљежено 26 година од страдања српских цивила у селу Кукавице код Рогатице

0
531
Фото: Синиша Пашалић/ РАС Србија

У селу Кукавице код Рогатице данас је обиљежено 26 година од злочина над српским цивилима који су 27. августа 1992. починили припадници такозване Армије БиХ.

У нападу на колону српских цивила, у којој је било око 1.000 стараца, жена и дјеце на тракторима и у путничким возилима, муслимански екстремисти су убили 26 лица, док је 80 рањено.

Начелник Рогатице Милорад Јагодић рекао је да је ово злочин над злочинима, јер су међу жртвама дијете од 11 година и старац од 82 године.

“То је била колона недужних људи који су тражили спас и главом без обзира кренули у свијет”, нагласио је Јагодић, подсјетивши да је у првостепеној пресуди четворици оптужених за овај злочин Судско вијеће навело да нису знали да је ријеч о цивилима, већ да су у питању војници.

Јагодић се нада да ће у другостепеном поступку бити разумних људи који ће препознати да је злочинцима циљ био уклањање свега што је наишло у том тренутку, те да ће бити адекватно кажњени они који су починили злочин.

Он напомиње да овај злочин нису могла организовати четворица људи, те да треба пронаћи и казнити и оне који су дали налог и знали да ће колона проћи.

Вељко Ласица, једна од жртава злочина над српским цивилима у селу Кукавице, истиче да је било тешко вријеме када је народ напуштао огњишта и дедовину, када је колона кренула из села Јабука до Рогатице, а муслимански екстремисти је напали у кањону код Месића и сву жестину напада показали на улазу у Кукавице.

“Био сам у колима када су почели пуцати. Назад се не може, а напријед мора. Пуца, грми са свих страна. Видимо злочинце како слободно лијећу. Колона је била незаштићена и нико није био наоружан. Све старци, жене и дјеца. Када сам ушао у кањон преда мном иду кола и осјетим да пуца стакло. Нечија глава паде, неко је рањен, ми идемо даље. У мене у колима запомага кћерка `јој ранише ме`. Рекао сам да се сагну и прошли смо још неколико метара и осјетим да сам рањен у ногу. Настаде још већи пакао, горе кола, горе људи у њима, лешеви на све стране“, присјећа се Ласица и напомиње да злочинци још нису кажњени.

Возач аутобуса Ранко Иконић каже да је возио цивилни аутобус марке “Дубрава” са 60 сједишта у којем је било 120 људи, у којем су жене у крилу држале дјецу, и наводи да су злочинци за убиство нејачи добили ослобађајућу пресуду, јер је Судско вијеће навело да нису знали да пуцају у цивиле и да је то војна колона.

“Морао сам проћи кроз њихову сачекушу. Код мене је погинуло 14, а рањено 60 нејачи. Гдје ће бити војна колона ако иду `југо` и `фићо`? Нису то тенкови и хаубице. Све су знали. Они су пуцали са удаљености од око 10 метара и видео сам их како пуцају, али нисам успио никога препознати”, каже Иконић.

Суд БиХ ослободио је 7. марта некадашње припаднике такозване Армије БиХ Мухамеда Шишића, Азиза Шушу и Тарика Шишића, оптужене за злочине над српским цивилима у Рогатици и Фочи.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име