Обиљежено 75 година од Битке на Сутјесци

0
365
Фото: РТРС

На Тјентишту је данас, у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова, обиљежено 75 година од Битке на Сутјесци. Положени су вијенци на спомен-костурници и централном споменику у Националном парку “Сутјеска”.

Обиљежавању је присуствовао предсједник Одбора Миленко Савановић, министар трговине и туризма Српске Предраг Глухаковић, министар породице омладине и спорта Јасмина Давидовић, делегација Народне скупштине Српске, Миленко Ристић, изасланик члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Младена Иванића, те лидер СП-а Петар Ђокић.

Из Долине хероја на Тјентишту данас је поручено да је Битка на Сутјесци симбол борбе за слободу југословенких народа и несаломивог духа партизанских бораца, који су уз огромне губитке успјели да се одупру шест пута бројнијем непријатељу, што је касније имало великог утицаја на коначан слом фашизма

Министар Миленко Савановић рекао је да борбу партизана против фашизма не треба поистовјећивати са слабостима бивше државе.

– Овдје је превасходно била борба на живот и смрт против оних који су дошли на кућне прагове да нам одузму живот и слободу. Ово је историјски догађај, који се мора дизати на виши ниво, поготово у преношењу младим генерацијама – рекао је Савановић.

Петар Ђокић је истакао да све организације које његују тековине антифашизма треба заједно да обиљежавају овај историјски догађај. Он је рекао да је антифашизам дубоко укоријењен у свијест народа на овим просторима, зато што тај народ зна колику је жртву поднио за слободу и шта му јеслобода донијела.

Начелник општине Фоча Радисав Машић истакао је да је Сутјеска велика побједа над фашизмом, те да су славни борци прије 75 година својим животима, херојством и чојством показали како се достојанствено брани слобода и колика је њена цијена.

Херојима Сутјеске поклониле су се и делегација СОБНОР-а Црне Горе, са предсједником Радојицом Радојевићем на челу.

Током Битке на Сутјесци, која се сматра прекретницом у Другом свјетском рату на подручју бивше Југославије, погинуло је више од 7.000 бораца Народноослободилачког покрета.

Борбе у оквиру Пете непријатељске офанзиве, операције коју су нацисти назвали кодним именом “Шварц” /Црно/, су почеле 15. маја, концентричним наступањем снага сила Осовине и квислишншких снага НДХ против главнине снага Народноослободилачке војске Југославије на простору Санџака и сјеверне Црне Горе.

За завршетак борби узима се јун 1943. године на Тјентишту пробојем партизанских снага, њиховим извлачењем из обруча и наставком покрета према југоисточној Босни.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име